От х:

Днес в x:

6 приоритетни точки в първата общинска стратегия за развитие в образованието

Изображение 1 от 3

    Десет приоритетни области с десет препоръки  за развитието на образованието, върху които да се работи в краткосрочен план-през следващите 2 години, са заложени в първата стратегия за развитието на образованието в община Хасково. Освен ресорното звено в Общинската администрация, по документа са работили и Фондация "Заедно в час". Тя е разработена до 2025 година, като за целия период са набелязани 25 предложения и мерки за подобряване на образователната среда. Стратегията беше представена днес от Нели Колева, ръководител „Стратегически партньорства“ във Фондация "Заедно в час", пред директори на училища, на детски градини и представители на центровете за висше образование, преди документът да бъде финализиран и внесен за разглеждане пред Общинския съвет.

    Според анализите, в общината има тенденция за намаляване на учениците и учителите, но това е проблем и в другите общински центрове в страната.

    В община Хасково за период от 2014 до 20220 година учениците са намалели с 27 класа, а преподавателите, излезли от системата са 4% по-малко за последните две учебни години. Предизвикателство пред образователната система в Хасково са и сравнително ниските резултати на учениците от Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване.

    Като позитивна тенденция анализаторите отчитат съпричастността на местната общественост по въпроса какво се случва с децата ни и какво трябва да се направи от от педагогическите екипи и ръководния състава в образованието, през администрацията, до ангажираността на родителите в тези процеси, коментира Нели Колева. Като цяло в общината се наблюдава процес на дигитализация в образованието, но недостатъчен, има изграден механизъм за добра и съвместна работа между институциите. Общината и учебните заведения използват оптимално наличните финансови ресурси в сферата на образованието, сочат още анализите.

    За следващите пет години в документа има изведени 6 области на действие, по които трябва да се положат усилия, за да се подобри образователната среда. Една от тях е подобряването на материалната база. По тази точка е заложено картографиране на сградите на училища и детски градини, тъй като се смята, че има неизползван ресурс. В това отношение началникът на общинския отдел "Образование, култура, младежки дейности и спорт"  Йорданка Иванова посочи, че вече има насрочена среща  с директорите за разясняване по енергийното обследване на сградите.

    Втората приоритетна област, изведена в Стратегията, е ефективно сътрудничество и координация на усилията между различните институции и заинтересувани страни в системата на образованието в община Хасково. Според експертите, тук усилията трябва да се насочат в споделянето на добри практики, които могат да бъдат представени в своеобразен мастърклас под егидата на Общината, за да стигнат те до повече от образователните институции. Важна е и подкрепа от Община Хасково към училища и детски градини за кандидатстване по проекти.

    Като мерки за увеличаване обхвата на децата и учениците в училищното и предучилищното образование, в Стратегията са заложени няколко стъпки, като създаването на пилотна общинска програма за осигуряване на храна за ученици от рискови групи, назначаването на образователни медиатори и съвместни усилия за допълнителната им квалификация, както и пилотна общинска програма за осигуряване на помощник-учител в класната стая.

    Създаване на условия за подобрена комуникация и вземане на съвместни решения между местен бизнес и професионалните гимназии е една от важните крачки, които трябва да се направят за подобряване на професионалното образование в Хасково, е разписано в Общинската стратегия.

    Като приоритетна пета тема анализаторите са отделили нуждата от подкрепа от страна на местните власти за дигитализация на процесите в предучилищното и училищното образование, в това число и увеличаване на възможностите на родителите за онлайн достъп до образователните системи.

    Изпълняване на програми, които подкрепят училищата с над 50% от учениците, които говорят майчин език, различен от българския, местна кампания за приобщаващо образование, назначаването на образователни или здравни медиатори към Общината, популяризиране сред децата, младежите и техните родители на възможностите за извънкласни дейности и създаване на нови, както и подкрепа за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, са още от важните теми, по които трябва да се работи, заложени в Стратегията.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини