От х:

Днес в x:

Морал срещу закона: Слави Трифонов размаха над 3,7 милиона партийна субсидия като основание

Въпреки че многократно е призовавал за спазване на закона, Трифонов за втори път не го спазва, като не подава декларация за имущество и интереси.

Въпреки че много по-често от други политици казва колко е важно да се спазва закона, се Трифонов постави морала над закона, като намеси и парите в подкрепа на морала си. В някакъв смисъл последния му пост изглежда като самовъзхвала на неговия морал и поучение за останалите: 

"От различни страни чувам въпроси, преминаващи в крясъци: “Декларацията, Слави, защо не си подал имуществена декларация, нали си лидер на партия, която получава партийна субсидия, да видим ние какви пари имаш”. Това написа на страницата си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Понеже смятам, че моралът е над закона, “Има такъв народ” по закон трябва да получава субсидия от 8 лева на получен глас, т.е. откакто “Има такъв народ” е активна политическа партия, тя е трябвало да получи 4 229 032 лева от вашите пари под формата на субсидия. Защото такъв е законът, пише Трифонов.

Той допълва, че по морал, "беше проведен референдум, на който ясно се изразихте, че субсидията трябва да е 1 лев. И затова ние сме върнали 3 755 528 лева от вашите пари в държавния бюджет. Защото така е морално."

Всъщност, както вземането, така и постъпването на пари в държавния бюджет може да бъде само на законово основание, а законите се правят в Народното събрание, докато живеем в Република България. Именно така се решават партийните субсидии и така се плащат. Така бяха върнати от партиите и надвзетите партийни судсидии - нещо, което установиха и огласиха сценаристите на Слави и което по онова време всеки българин научи. Но сега нещата не стоят така:

"Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", пише Трифонов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини