От х:

Днес в x:

40 преглъщаха стихове с червено вино в Добрич

"Поезията е болка..."-Лили Фероли

„А циганката нямаше корсет…” 40 стихотворци за миг се откъснаха от червеното каберне и ядките за да заслушат с интерес хасковската поетеса Ели Видева. Нейният рецитал бе част от поетичния маратон който вече трета поредна година се провежда в димитровградското село Добрич. Изявата на млади/и неизвестни/ поети от страната минава под мотото „Доброслов”. Така се казва голямата награда на конкурса, давана от община Димитровград и организаторът-кмета на Добрич Марин Маринов. 300 лв струваше първата награда. 200 и 150 следващите две. Награждаваха се още младите поети и тези които са написали най-добрите стихове за Тракия. Парите даваха кметът на Димитровград Стефан Димитров и управникът на Добрич Марин Маринов. Последния уреждаше и банкета.

Добрите слова на Ели Видева, откъснаха за малко аудиторията, от артистично аранжираната с мезета софра. Трудна задача. Предвидената за стимулация на възвишени чувства маса, например обсеби вниманието на присъстващите по време на „Анорексия”-та на Лили Фероли и одата за катафалката на Петко Каневски. Водещите на поетичната сбирка откриха всяко от двете полувремена на рецитала и зададоха тона, който малцината като Ели Видева успяха да променят. За малко.

Ели Видева защити честа на Хасково

Почивката между двете части бе заменена от социални контакти на стихотворци от Стара Загора, Сливен, Кърджали, Чирпан, Димитровград, Маричлери и Хасково.

Наздраве..

Журито включваше изтъкнати капацитети в модерната българска поезия. Председател бе литературния критик доцент Петър Хаджинанев, асистенти - поетите Таньо Клисуров и димитровградчанинът Ангел Ников. Един от критериите за цялостна оценка на поетичния фестивал бе продължителността на поетичния рецитал. Амбицията бе той да продължи поне 5 часа. При начален час 11, прицелът бе 16 часа. Така останалите, изпитаха на гърба си поетичното твърдение на Лили Фероли „Поезията е болка…..”

 Георги Христов

Кметът на Добрич Марин Маринов се справи с ролята си на меценат
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини