От х:

Днес в x:

ГЕРБ-СДС ще върнат мандата, ДПС очакват избори

Започваме консултации в предизвикателен за страната ни момент. Това подчерта президентът Румен Радев в началото на разговорите си с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. На поканата се отзоваха председателят на ПГ Десислава Атанасова и Томислав Дончев, член на ПГ.

Освен пред икономическата, социалната и бежанската криза, днес сме изправени и пред политически криза, посочи държавният глава. Според Радев българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, от продължаващата война, от неизвестността, от кризите, които не могат да бъдат решени нито поотделно, нито само от една партия. Бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците и усилията на институциите не само в национален, но и в международен контекст, смята президентът.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че нейната партия разбира отговорността, която имат политически сили в настоящата ситуация. Тя посочи, че ако първият проучвателен мандат не се осъществи, то ГЕРБ-СДС ще върнат възможно най-бързо втория, който им се полага като втора политическа сила в настоящото 47-о Народно събрание.

Отчитаме всички предизвикателства, затова и нашата ПГ много активно участва при вземането на редица решения като извънредно разглеждане на държавния бюджет и тези на НЗОК и ДОО, добави Атанасова. И подчерта, че от ГЕРБ-СДС си дават сметка, че при всички кризи, ако държавата няма гарантиран бюджет – това вече ще е катастрофа.

Тя посочи също, че очакват от Министерския съвет да внесе законите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост като до този момент това не е станало.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС призова останалите политически партии да проявят разум и да работят заедно, ако и когато парламентът има достатъчно време, за да функционира и да взема такива решения, засягащи хората. По думите на Атанасова цялото политическо противопоставяне вероятно ще видим и чуем в едни предстоящи предсрочни избори, но сега е време за адекватни и държавнически решения.

От своя страна Томислав Дончев се съгласи с президента Радев за надвисналите над България кризи. Според него в сегашния парламент няма потенциал за сформиране на "принципна коалиция“.

ДПС отиде на консултациите при президента

Президентът Румен Радев призова за градивен диалог между партиите, а лидерът на ДПС отговори, че очаква избори. Това стана в началото на консултациите на ДПС с президента. 

Преди от Движението да влязат при държавния глава, Карадайъ коментира и отказа това да направят от „Продължаваме Промяната” и БСП. „Неуважение към Конституцията и институциите в страната и отказ от диалог", заяви Карадайъ. 

След като посрещна представителите на ДПС, Румен Радев  определи момента като „предизвикателен”. „Няма да изброявам всички кризи, ще добавя само една – политическата”, каза Радев. Той призова политиците да не допускат България да остава в периферията на Европа. Според държавния глава затова трябва по-амбициозна, единна и последователна външна политика.

 „Отговорното отношение на вашето движение към етническия мир е факт, винаги сте апелирали за диалог. Но България очаква еднакви усилия от всички партии в борбата в корупцията. Вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство”, каза Радев. „Очаквам отговорна работа от 47-ото НС. Надявам се партиите да влязат в градивен диалог”, каза президентът.

Карадайъ обаче заговори за нови избори. Той каза, че падането на правителството „е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата”.

„Последната коалиция не се основа на база ценности и политики, а на база отрицание. Цялата й дейност беше основана на лъжата. В НС се опитвахме да разобличаваме лъжите. Изходът от политическата криза, в която се намираме, е предпоставка за намиране на решение и на другите кризи. Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше диалог с опозицията в търсене на решения на кризите, но в последствие се разбра, че има отказ от диалог и в управляващото мнозинство. По този начин не можем да намерим решение на кризите”, каза Карадайъ. „Самонарекоха се „промяна” и искаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от правилните хора”, каза още Карадайъ. „От ДПС водим последователна политика. Неведнъж сме имали възможност с вас да споделим, че искаме да възстановим нормалността в политиката. Категорично сме за борбата с корупцията и върховенството на закона. Трябва да възстановим демокрацията, държавността и нормалността в политиката”, каза още лидерът на ДПС.

„България час по-скоро трябва да си внесе Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Бюджетът трябваше да е съобразен с тях. В момента нямаме план за устойчивост, нито оперативни програми”, каза Карадайъ. „В това НС трудно може да се намери онзи диалог, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с определена отговорност политическите партии. В следващия парламент да влезем с ценности, цели и предложения за приоритети на държавата. Да търсим ценностно хомогенно евроатлантическо управление”, каза Карадайъ.

Приоритетите на страната, според Движението, сега трябва да са енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини