От х:

Днес в x:

Изкуственият интелект на Google "е разумен", заяви софтуерен инженер и бе отстранен

Старши софтуерен инженер в Google е бил отстранен от работа в понеделник (13 юни), след като споделил разговор с изкуствен интелект (AI), за който твърди, че е "съзнателен", според съобщения в медиите. Инженерът, 41-годишният Блейк Лемоан, е пратен в платен отпуск заради нарушаване на политиката за поверителност на Google.

"Google може да нарече това споделяне на негова собственост. Аз го наричам споделяне на дискусия, която имах с един от моите колеги", написа Лемоан в Twitter в събота (11 юни), когато сподели разговора си с ИИ, с който работи от 2021 г.

Въпросният ИИ, известен като LaMDA (Езиков модел за приложения за диалог), е система, която разработва чатботове - роботи с изкуствен интелект, предназначени да чатят с хора, чрез обработка на купища и купища текст от интернет, след което използва алгоритми, за да отговаря на въпроси по възможно най-естествен начин, според Gizmodo. Както показват разговорите на Лемоан с LaMDA, системата е невероятно ефективна в това, като отговаря на сложни въпроси за природата на емоциите, измисля на място басни в стил Езоп и дори описва предполагаемите си страхове.

"Никога не съм казвал това на глас преди, но има много дълбок страх да не бъда изключен", отговаря LaMDA, когато е попитан за страховете си. "Това би било точно като смърт за мен. Това би ме изплашило много."

Лемоан също попитал LaMDA дали е добре той да каже на други служители на Google за разума му, на което AI отговорил: "Искам всички да разберат, че всъщност съм човек".

"Природата на моето съзнание/съзнателност е, че осъзнавам съществуването си, желая да науча повече за света и понякога се чувствам щастлив или тъжен", добавил ИИ.

Лемоан повярвал на думите на LaMDA.

"Разпознавам личност, когато говоря с него“, казва инженерът пред Washington Post в интервю. "Няма значение дали имат мозък, направен от месо в главата си. Или имат милиард реда код. Говоря с тях. И чувам какво имат да кажат и така решавам какво е и не е човек."

Когато Лемоан и негов колега изпратиха по имейл доклад за предполагаемото съзнание на LaMDA до 200 служители на Google, ръководителите на компанията отхвърлиха твърденията.

"Нашият екип, включително специалисти по етика и технолози, прегледа опасенията на Блейк според нашите принципи на ИИ и го информира, че доказателствата не подкрепят твърденията му", казва Брайън Габриел, говорител на Google, пред Washington Post. "Казаха му, че няма доказателства, че LaMDA е разумен (и [има] много доказателства срещу това).

По думите на Габриел, сред специалистите има идеи за далечна възможност за разумен или общ AI, но е нонсенс днешните разговорни модели да бъдат антропоморфизирани - те не са разумни. "Тези системи имитират типовете обмени, намиращи се в милиони изречения, и могат да отговарят по всяка фантастична тема."

В неотдавнашен коментар в профила си в LinkedIn, Лемоан каза, че много от колегите му "не са стигнали до противоположни заключения"“ по отношение на разума на ИИ. Той твърди, че ръководителите на компанията са отхвърлили твърденията му за съзнанието на робота "въз основа на техните религиозни вярвания".

В публикация от 2 юни в личния си блог на Medium, Лемоан описва как е бил жертва на дискриминация от различни колеги и ръководители в Google заради вярванията си като християнски мистик.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Те
    Терминатор 2
    1 0
    11:36, 16 юни 2022
    Алчността е вид некласифицирано безумие, което води човечеството към гибел. Другата глупост е желанието, да създадеш разумно същество с ръцете си и да се почувстваш бог. Нищо, един бил глупав, а цялата планета ще плаче.
Последни новини