От х:

Днес в x:

Презареждане: „Дванайсета нощ“ на Хасковска сцена

    Преди време младата режисьорка Анастасия Събева казва в едно от интервютата си, запитана кой ще е следващия й проект: „Може би ще е Шекспир, защото аз грам не се чувствам режисьор, щом не съм посегнала към него“.

    Четири години по-късно и само след броени дни, тя успява да реализира този си режисьорски възглед, и то не за първи път.

    На 13-ти юни е премиерата на Шекспировата „Дванайсета нощ“ под шапката на ДКТ „Иван Димов“ Хасково. Представлението е откриващо тазгодишното издание на фестивала“Театър, обичам те!“.

    След "Ромео и Жулиета"-постановка на Младежки театър, това е втората пиеса на големия английски драматург, която поставя Анастасия Събева и нейният 15-ти поред режисьорски спектакъл.

    „Това за нас е специално събитие, това не е обикновена премиера, а отбелязване на юбилеи“, посочи заместник-директорът на театъра в Хасково Станислава Николова.

    Премиерното заглавие за хасковския театър е посветено на 100-годишния му юбилей, на 125-тата годишнина от рождението на Иван Димов и на отбелязването на 50 години откакто театърът носи името на актьора.

    „Дванайсета нощ“ е ключово представление за Иван Димов, който с ролята си на Андрю Чикчирик, по превода на Валери Петров, се утвърждава в Народния театър.

    Анастасия Събева е избрана за режисьор на спектакъла заради желанието на ръководството му той да се реализира от млад, но и вече с опит професионалист.

    „Благодарна съм за избора на ръководството на театъра и на всички нас.

    За мен е истинско удоволствие, предизвикателство и удовлетворение, че се докосваме до тази пиеса. Според мен Шекспировата драматургия като цяло изразява огромната висота на човешкия дух над живота и над смъртта, над тленността. И всеки път това докосване за мен е доказателство за човешкото вдъхновение, за смисъла от изкуството“, сподели Анастасия Събева.

    „Дванайсета нощ“ в Хасково ще е дебютна за четирима млади актьори, които вече са част от местната театрална трупа. Те бяха избрани след кастинг и освен роля, получиха и първата си работа в театър.

    За избора, който са направили като жури, Анастасия Събева разкри, че комисията се е придържала основно към концепцията на самия Шекспир за изграждане на образите-те да са млади хора.

    „Самите персонажи в тази пиеса са млади хора и при работата си върху драматургията на Шекспир, това е било основна моя цел-да приближа образите към максималната достоверност при тяхното създаване“.

    Изабела Иванова, Константин Николов, Дамяна Тодорова и Никола Манолевски са най-младите актьори, които ще излязат на сцената. Те са дипломанти на различни университети и академии, представите ли са както на драматичното, така и на кукленото театрално изкуства, а това е интересна компилация и комуникация между различните школи, смята режисьорката.

    Стефан Кондов и Мартина Троанска, които също участват в пиесата, вече са имали своя дебют. Останалите: Иванка Шекерова, Стефан Цирков и Емануил Костадинов са вече отдавна част от хасковската театрална трупа. А гост артистът в премиерния спектакъл Петко Венелинов е познат на местната публика от участието си в спектакъла „Януари“, чиято премиера беше през 2019 година. За него този понеделник също е предстои своеобразен юбилей. На хасковска сцена Петко Венелинов ще отбележи участие в 30-тото си професионално изиграно представление.

    Теодор Киряков е сценографът на постановката, по костюмите е работила Петя Боюкова, хореографът е Алекснадър Манджуков. Авторът на музиката е Добромир Кисьов.

    А за работата си с младия екип Анастасия Събева призна, че е голямо предизвикателство от една страна, заради липсата им на опит, но пък от друга е удоволствие, заради неподправеното отношение към театъра, абсолютната отдаденост и вдъхновение, които за нея често пъти компенсират липсата на рутина и са всъщност много по-важни.

    И в постановката, която прави в Хасково, Събева следва стилистиката на приказната линия, на усещането за мечтание, което й донесе успехи през последните години и я направи разпознаваема като режисьор.

    „Това е път, който не е осмислен, а по-скоро импулсивен. Щастлива съм, че хората реагират на тези постановки позитивно и имат нужда от такъв тип театър. Понякога правя такива представления, които аз самата имам нужда да гледам.“

    А на въпроса днес:Към какво друго иска да посегне, кое е новото предизвикателство, което иска да срещне, тя продължава да настоява за Шекспир и отговаря: Към „Бурята“. Тази пиеса обикновено се смята за последната, създадена от гениалния автор.

    Хубавият театър се прави със съмишленици, смята Петко Венелинов. И е категоричен, че това съмишлие се е получило в съвместната работа в Хасково.

    Вълнението е огромно от предстоящата премиера за един от най-младите актьори на сцената, която ще чуе за първи път аплаузите на публиката в представление, изиграно извън учебния театрален салон- Дамяна Тодорова.

    “Всички сме доста развълнувани вече, предвид че премиерата наближава. Но съм доволна, че ни свързва прекрасния екип-хора, с които можеш да обмениш както професионален, така и житейски опит“, каза тя с благодарност за помощта от по-опитните артисти на сцената и водачеството на режисьорката.

    „Дванайсета нощ“ за актрисата Иванка Шекерова, която вече повече от 10 години е в хасковската театрална трупа, също е повод не само за професионална изява, а и за нови срещи.

    Презареждане през енергията на младите, е думата, която описва работата му с този екип за Стефан Цирков-доаейенът в хасковската трупа. Възхищавам се на изключителната енергията на младите хора, с които работя. Беше предизвикателство и да работят с Анастасия. Запомнете, че в нея ще има много хляб в бъдеще. На всички желая успех в този театър и да имат бъдеще“.

    Директора на Хасковския театър Стелиян Николов призна, че съвсем целенасочено все още не е гледал цялата постановка в репетиционния й цикъл и самият той чака с нетърпения този момент. Но е категоричен, че новите актьори ще поставят ново начало за Хасковския театър.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини