От х:

Днес в x:

Броят на жертвите във Филипините достигна 450 души

снимка: Reuters

Броят на жертвите от двете седмици на безпрецедентни бури във Филипините нарасна до 450 души, след като десетки загинаха от свличания на земни маси, а множество градове бяха наводнени, предаде АФП. 

Докато дъждът се сипеше, планинските региони се подготвяха за нови свличания на земни маси, а жителите на централните равнини се сблъскваха с водни потоци на височината на двуетажна къща. "Дъждовете в тази зона са безпрецедентни", заяви изпълнителният офицер на Националния съвет за координация при бедствени ситуации Глен Рабонза, цитиран от БГНЕС. 

Само в провинция Бенгует е потвърдена смъртта на 75 души, очаква се, че броят на жертвите може да надхвърли 100. Хиляди хора са откъснати от света на покриви сред засилващите се наводнения в земеделския район Пангасинан на югозапад, спешно се търсят гумени лодки и хеликоптери за спасяването им. Запасите обаче са изчерпани, което налага използването на бамбукови салове. 

Парма отслабна до тропическа депресия, но продължи да виси над северния главен филипински остров Лузон. Националният съвет за координиране на бедствията обяви, че борят на жертвите на Парма в петък е бил 25 души. Не е ясно колко от смъртните случаи, за които съобщават местните власти, са включени в тази статистика. Парма достигна Филипините точно седмица, след като тропическата буря Кецана удари Манила южно от Лузон, като отне живота на поне 337 души.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини