От х:

Днес в x:

Швейцария каза "да" на Фронтекс

Седемдесет и два процента от швейцарските избиратели избраха днес страната да не обръща гръб на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, а 58 на сто – да бъдат задължени платформите за стрийминг да инвестират в аудиовизуалния сектор на Швейцария. Това сочат първоначални данни на анкетния център gfs.bern от референдумa по няколко въпроса в Швейцария, предаде Франс прес.

Освен това 59 процента от избирателите са приели без изненада предложение, целящо да се увеличат даренията на органи чрез преминаване към модела „предполагаемо съгласие“.

Данните се очаква според АФП да донесат облекчение в Берн  и Брюксел, тъй като швейцарците изглежда одобряват участието на страната в подсилването на оспорваната агенция Фронтекс – реформа, която Европейският парламент одобри четири години след миграционната криза от 2015 г.

Отговор „не“ би отслабил още повече връзките между Швейцария и ЕС, обтегнати, откакто Берн внезапно реши през май 2021 г. да сложи край на дългогодишните дискусии за рамково споразумение с общността.

Реформата на Фронтекс предвижда включване в състава й на постоянен европейски корпус от 10 000 граничари и членове на бреговата охрана до 2027 г. В момента там работят над 1500 служители от различни страни членки и неправителствени организации редовно обвиняват тази служба в незаконно отблъскване на мигранти, а нейният шеф, французин, подаде оставка през април след разследване на европейската агенция за борба с корупцията.

Предвидено е Швейцария да изпрати във Фронтекс повече персонал – близо 40 души срещу шестима сега, и да увеличи годишната си вноска на 61 милиона швейцарски франка (58 милиона евро) при 24 милиона през 2021 г.

Сдружение от неправителствени организации, подпомагащи мигранти, а също така леви и природозащитни партии, лансираха инициатива за референдум срещу проекта на властите. Правителството обаче предупреди, че ако хората гласуват с „не“, сътрудничеството на страната с шенгенските държави и тези от Дъблинското споразумение за бежанците може автоматично да спре. А десните партии подкрепиха участието на Швейцария в развитието на Фронтекс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини