От х:

Днес в x:

Ансамбъл „Кърджали“ обра овациите на международния фолклорен фестивал в Северна Македония

    Фолклорният ансамбъл „Кърджали” от Народно читалище "Юмер Лютви"  ни представя на двадесет и деветото издание на престижния  фестивал Meждународни пролетни веселби ХИД БАХ ШЕН Фест в Северна Македония.При откриването на феста, който е посветен на празника Хъдърлез“ нашите танцьори обраха овациите на публиката.Те бяха поздравени от посланика на Република Турция в Скопие Хасан Мехмед Секизкьок. Дипломатът пожела да се снима за спомен с нашите самодейци .Съпругата му Айлин Секизкьок, която ръководи турската легация в София също паздрави ансамбъла. Снимките бяха качени на официалния сайт на посолството в Скопие.

    Meждународни пролетни веселби ХИД БАХ ШЕН Фест има двадесет и девет годишна история. Възниква като регионален, но през 2003 г.прераства в международен.През 2017 г. той е включен в списъка на Юнеско за живото културно наследство.

    Фестивалът се организира от Министерството на културата на Република Северна Македония и сдружение на турската общност в Северна Македония с ръководител д-р Шенол Тахир.

    Тази година се включиха домакините от село Чалъкчи, от гр.Валандово,както и ансамбли от България,Турция,Гърция,Косово.Бяха представени танци от Кърджали,Ялова,Кстанти,Прищина.

    Посланик Секизкьок отправи поздравление към участниците и гостите и припомни ролята на неговата страна и на Република Северна Македония за съхраняване на живото културно наследство.

    Представител на турската агенция ТИКА също приветства участниците и припомни приноса на агенцията за развитието на образованието и културата в Република Северна Македония.

    В приветствието си при откриването д-р Шенол Тахир подчерта,че две години заради пандемията фестивал не се е провеждал.Не се е провеждал и семинар за фолклклора,който догодина ще навърши юбилей от 25 години.

    С овации бе посрещнат почетнетия председател на фестивала проф.д-р Ирфан Насраттиноглу от Анкара.

    При откриването ансамблите представиха най-хубавите си танци.Във вечерните часове те дефилираха в Струмица и Валандово.Надиграването продължи часове.В Струмица българският състав бе избран да открие пролетната вечер.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини