От х:

Днес в x:

Брезник представя атрактивно литeратурното си наследство на 5 май

Литературен маршрут ще представи приноса на Брезник към литературното наследство на България, съобщиха от общината. На 5 май ще се състои познавателна разходка от църквата „Света Петка“ до сградата на Класното училище, а след това и до площада пред читалище „Просвещение-1870“. Гид в своеобразния преход от миналото към настоящето ще бъде историкът Аниела Асенова.

Символичното начало на маршрута е от църквата, в която започва пътят на просвещението в Брезник. Емблема на следващия ключов етап от образованието е сградата на Класното училище, което днес е част от общинския музей. Именно тук се слага началото на читалищната дейност в Брезник със създаването на първата библиотечна сбирка в града. Тази първа скромна библиотека е в основата на 152-годишната история на днешното читалище „Просвещение-1870“, затова последната точка от историческата разходка е пред културно-просветната институция.

На всяка от спирките по този маршрут ученици от община Брезник ще имат активна роля в представянето на местното литературно наследство. Те ще припомнят автори, родени и живели в Брезник и околните села. Библиотека на открито пред читалището ще предложи среща с авторите и техните творби. Класна стая на открито ще пренесе посетителите във времената на истинско историческо събитие.

С театрално изпълнение пред Класното училище ще бъде представен изпитът на възпитаниците на българския възрожденец Димитър Тонджаров - учителят, който оставя трайна следа в просвещението на Брезник, а по-късно загива в Батак.

Инициативата е посветена на гостуването на проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“, което е от 5 до 20 май.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини