От х:

Днес в x:

Областната земеделска служба: има зърно, няма проблеми

Изображение 1 от 3

    Има достатъчно зърно в региона, няма проблеми. Така новият шеф на Областната дирекция „Земеделие“ в Хасково Златка Господинова обобщи темата около притесненията за насъщния, породили се от затруднения износ на зърно Украйна заради войната там.

    През миналата година наличното количество зърно е било близо 48 т, в момента е около 45 тона.

    Засетите площи с пшеница в региона за реколта 2021/2022 са близо 518 хил.декара, а с ечемик -35 200 декара.

    През миналата година средният добив от декар жито е бил 528 кг. Прогнозата за тазгодишната реколта е за по-високи добиви.

    При обследването на пшеничните нивите в региона в края на март, резултатите показват, че 11.16% от посевите са в много добро състояние, в незадоволително състояние са 1,5 %. При ечемика 30,25 % от наблюдаваната площ е в много добро състояние. 94 % от ечемика е наторен, а пшеницата- на 100 %.

    При рапицата се отчита проблем, тъй като заради валежите през есента е започнала да цъфти по-рано.

    От пролетниците царевицата за зърно е най-масовата култура. на второ място са площите, засадени с маслодаен слънчоглед.Данните показват, че през 2021 г. слънчогледовите ниви са 16 684 декара, което е малко повече от тези през миналата година. Пипер, домати, дини и ориенталски тютюн са останалите най-разпространени пролетници в региона на Хасково. 

    Златка Господинова посочи, че поемайки ръководството на областната земеделска служба преди месец, е заварила редица порочни практики в общинските й звена. Към днешна дата те са прекратени с нарочни заповеди. Едната от тях била свързана с кампанията за идентификация на земеделските земи, чрез която се получава впоследствие субсидирането. Кметът на селото събирал личните карти на земеделците, а след това подавал на куп заявленията им в съответната общинска служба по земеделие. Друга практика била служителите в някои от общинските служби да си разменят работните места. Това също е забранено със заповед, понеже всеки служител влиза в компютъра си с лична парола и при даден достъп на друг колега, отговорността за верността на данните се размива, посочи Господинова.

    Към момента, 19 дни работни дни преди изтичането на срока в тазгодишната кампания за идентификация на земеделските земи, 80 % от земеделците в областта са подали заявленията си. Единственото изоставане по очертаване на площите се регистрира в Свиленградска община.

    10 % от заявените площи са от тютюнопроизводители.

    Златка Господинова определи като приоритет на ръководената от нея служба стимулирането на местното производство и експертно подпомагане на местните производители да произвеждат качествена конкурентно способна на вносната продукция.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини