От х:

Днес в x:

На гости на Коледа при Златка Господинова

    Заедно всички да се съберем около трапезата на Коледа с добра дума. Това е посланието от красивата изложба на носии от почти всички краища на България, която представя във фоайето на Държавния архив колекционерката Златка Господинова. Носиите й са автентични, само някои детайли по тях, която не е успяла да открие, са допълнени от съвременни материали.

    Носиите са събирани с години и Златка Господинова ги изучава. Знае почти всичко за района откъдето са, за нравите на хората там.

    Интересен момент при кърпите например е, че противно на очакването, колкото са по-ярки те означава, че по-възрастна жена ги е носила. Това е било прието така, за да не се подчертава още повече хубостта на младата жена, тя трябвало по -незабелязана да остане от лоши очи.

    Носиите са по-светли в северната част на страната, а със слизането на юг повече и повече потъмняват. Само хасковските носии остават цветни.

    Една от носиите в изложбата не е показвана никога. Тя е отпреди около 200 години. Златка Господинова е успяла да я окомплектова с пафти и прочелник.

    Каракачанските носии пък са много колоритни. При тях има гети и подвижни ръкави, които могат да  се свалят.

    Изложбата на традиционни български носии е под надслов „На гости за Коледа“ . Тя ще продължи до 13 януари 2024 година.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини