От х:

Днес в x:

Над 300 са спрените дела на служители на МВР за извънреден труд в Хасковско

Изображение 1 от 3

    Спрени са 316 дела, заведени от служители на МВР за положен извънреден труд в Хасковско. Това съобщи председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова при отчета на годишния доклад за дейността на институцията за 2021 година.

    Част от делата са спрени до произнасяне на решение по тълкувателното дело, образувано във Върховния касационен съд заради противоречива съдебна практика в цялата страна. Друга част от казусите са били спрени до решението на Европейския съд в Люксембург, което е постановено на 25 февруари 2022 г. Делата от втория тип в Окръжен съд – Хасково са около 85. Някои от тях вече са възобновени и насрочени в Окръжен съд – Хасково, други тепърва ще бъдат възобновени.

    Припомняме, че преди около 3 години стотици полицаи и пожарникари от Хасковска област заведоха дела заради преобразуване на нощен труд в дневен без отчитане на допълнително заплащане.

    Първоначално казусите бяха разгледани в районните съдилища. Решенията на първа инстанция са различни – някои от исковете бяха уважени, други бяха отхвърлени изцяло, има частично уважени искове.

    „Няма еднозначност при тези дела. Всяко дело си е само за себе си. Решенията са различни на районните съдилища. Съответно решенията на окръжния съд са различни по всеки казус“, каза заместник-председателят на Окръжен съд – Хасково Милена Дечева.

    Окръжен съд Хасково е с натовареност около средната за страната. Очаква се да постъпят допълнително наказателни дела от общ характер след очакваното закриване на специализираните структури.

    От Окръжен съд – Хасково заявиха, че годишният доклад на институцията е бил обсъден в края на миналата седмица. На него е присъствал председателят на Апелативен съд – Пловдив, който заявил, че този съдебен район е най-организираният в целия апелативен район.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини