От х:

Днес в x:

Бивш огнегълтач полетя в космоса

Руският космически кораб “Союз“ беше изстрелян днес от космодрума в “Байконур“ към Международната космическа станция, съобщиха световните агенции.
На борда му е канадският милиардер Ги Лалиберте, собственик на известния "Сирк дю солей", който стана седмият космически турист в историята, предаде БТА.
 
Петдесетгодишният бивш огнегълтач е платил 35 милиона долара за привилегията да посети МКС. 
Освен първия канадски турист на борда на космическия кораб "Союз" са руският космонавт Максим Сураев и американският астронавт Джефри Уилямс, който е командир на екипажа. За половин година в околоземна орбита им предстои да извършат близо 50 научни експеримента, да разтоварят три транспортни кораба "Прогрес", да работят с екипажите на три американски совалки и да монтират в открития Космос руски научен модул. За разлика от тях, канадецът Ги Лалиберте ще бъде в околоземна орбита едва 11 дни, като мисията му е да привлече вниманието на света към проблема с недостига на питейна вода.

Космическият турист е създадател и собственик на прочутия "Цирк дьо солей". Като бивш акробат и гълтач на огън той е преминал сложната продполетна подготовка едва за 4 месеца, докато обикновено за това е необходима половин година, предаде БНР.
Милиардерът ще има на 9 октомври двучасово шоу от Космоса, посветено на екологията. То ще се излъчва на живо в 14 града по света, както и в интернет. В шоуто ще се включат последователно студия в Лондон, Париж, Ню Йорк, Монреал, Москва, Йоханесбург, Мумбай, Маракеш, Сидни, Токио, Мексико, Рио де Жанейро, Санта Моника (Калифорния) и Тампа (Флорида). В предаването ще участват бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, ирландската рок група Ю2, певецът Питър Гейбриъл и други.
 
Идеята на Лалиберте е да насочи вниманието на света върху ценността на чистата вода. Цялото шоу ще се координира от екологичната фондация на Лалиберте "Една капка", сайтът е http://www.onedrop.org
Бивш уличен цирков артист, Ги Лалиберте натрупва огромното си богатство след като успя да превърне "Сирк дьо Солей" в световно известна и изключително популярна институция в сферата на развлеченията, посочва Ройтерс.
Лалиберте е собственик на 95 на сто от акциите на цирковата компания, която през 2009 г. навърши 25 години от създаването си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини