От х:

Днес в x:

Енергоатом: Руснаците взривиха боеприпаси в Запорожката АЕЦ

"Руски терористи взривиха част от боеприпасите в близост до електроблок №1 на завладяната от тях атомна електроцентрала в Запорожие", съобщиха от пресслужбата на Енергоатом.

Взривът е бил извършен на площадката на атомната електроцентрала близо до руините на учебния център и енергоблок 1 , съобщават от компанията. В момента на експлозията служителите на електроцентралата са излизали от работа.

Все още не се знае дали радиационният фон на територията на Запорожката АЕЦ се е променил след експлозиите.

Хронологията, както я съобщава Униан:

На 4 март руските военни превзеха атомната електроцентрала в Запорожие.

На 10 март Енергоатом съобщи, че украински персонал работи на всичките шест енергоблока на Запорожката АЕЦ, но ръководството на централата трябваше да координира всички технически проблеми с окупаторите, а служителите са подложени на силен психологически натиск от нашествениците.

В мрежата работят два енергоблока на Запорожката АЕЦ. На 7 март енергоблок 6 е изведен за авариен ремонт, тъй като е повреден при руски обстрел.

На 10 март руските нашественици минираха брега на язовир Каховка, граничещ със завладяната атомна електроцентрала.

На 11 март служители на руската държавна ядрена корпорация "Росатом" пристигнаха в Запорожката АЕЦ. Те заявиха, че това е територия на Русия, а Запорожката АЕЦ вече е включена в системата за контрол на Росатом.

Коментари в сайта

Последни новини