От х:

Днес в x:

Руснаците превзеха военно летище до Киев, потвърди Зеленски

Руснаците превзеха военно летище, разположено на около 40 километра от Киев, призна днес украинският президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес. Той обеща, че украинските сили ще си върнат отново този обект.

Според Зеленски летището е било превзето от руските сили, но дебаркирането на руски парашутисти в Гостомел, където се намира летището, "е било блокирано" и украинските сили "са получили разпореждане да ги унищожат".

Той заяви, че много руски военни самолети и бронирана техника са били унищожени при изпълнение на разпореждането, но де посочи конкретна бройка, предаде Асошиейтед прес. Той заяви също така, че неуточнен брой руски военни са били взети в плен.

Зеленски добави, че в Харков се развива трудна ситуация. Градът е на над 20 километра от границата на Украйна с Русия.

"Ако не ни помогнете сега, ако не предоставите силна подкрепа на Украйна, утре войната ще почука и на вашата врата", заяви Зеленски. "Не Украйна избра този път на войната, но Украйна предлага връщане на пътя на мира", подчерта Зеленски във видеообръщение.

Държавният глава  каза, че сега Украйна слуша звука на спускането на нова желязна завеса, предадоха световните агенции. "Това, което ние чухме днес, не са само взривовете на ракети, тътенът на сраженията и бученето на самолетите. Това е звукът на нова желязна завеса, която се спуска и разделя Русия от цивилизования свят", смята Зеленски, цитиран от Франс прес и Ройтерс. "Наш национален дълг е да се уверим, че тази завеса няма да се спусне и над нашата земя", допълни той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини