От х:

Днес в x:

Плановият прием в болниците -възстановен, заведенията се връщат в нормален работен режим

Плановият прием и плановата оперативна дейност в болничните заведения на територията на Хасковска област са възстановени. Заведенията за хранене, нощните клубове и казината ще работят в обичайния си режим. Отпада ограниченото им работно време до 22 часа. Заповедта е на директора на Регионалната здравна инспекция на Хасково Соня Димитрова от този следобед и влиза в сила от нула часа на 17-и февруари. Театри, музеи и галериите могат да работят на пълен капацитет, но се допускат хора в залите с маски и сертификати. Режимът за допускане във фитнес залите  и магазините тип "мол" също е възстановен, но при спазване на противоепидемичните мерки. 

Разхлабването на противоепидемичните мерки се прилага тъй като регионът мина в „жълтата зона“ на ковид картата на България с под 1000 души новозаразени на 100 хил. население при 14-дневно наблюдение.

Учениците ще продължат да се тестват един път седмично, както и целия персонал, работещ в училище, с изключение на тези, които имат „зелен“ сертификат спрямо изискванията.

В случай на несъгласие на родителите за провеждане на изследване за Ковид-19, ученикът не се допуска до присъствено обучение и му се осигурява възможност за обучение в електронна среда.

При присъственото посещение на училище не се допуска смесването на ученици от различни паралелки в целодневна организация на учебния ден, при занимания по интереси и при групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие.

Преустановява се провеждането на организирани дейности с ученици, които включват посещение на музеи, изложби, природни обекти , не са разрешени все още и екскурзиите.

Според издадената днес заповед от РЗИ, има забрана за присъствено провеждане на педагогически съвети, родителски срещи, заседания на обществените съвети, събрания на училищните настоятелства, квалификация на педагогическите специалисти. Присъственото провеждане на олимпиади и състезания от календара на МОН се допуска,само при тестване, осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра в залата и носенето на защитна маска от всички участници по време на целия престой в училище.

Носенето на маска важи и за всички ученици от 5 до 12 клас през цялото време на престоя им в училище. За малките ученици до 4 клас е определено да са без маска, но само когато са в своята класна стая. В коридорите и другите общите помещения те трябва да са с маски.

Там, където е възможно, работодателите трябва да въведат възможност за работа от разстояние за поне половината от служителите си.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    Ха ха ха
    8 -5
    08:55, 18 фев 2022
    "За кучета и котки може - за прасета не може"
    За ученически олимпияди не може, но за пияниците по кръчми и заведения не може!

    Браво на Соня Димитрова
    • Ха
      ха ха ха
      7 -2
      08:56, 18 фев 2022
      Да се чете - за пияници може
  • 2
    Ха
    Хаха
    6 -1
    16:06, 18 фев 2022
    Плаза никога не е била на ненормален работен режим. Все пак това е мястото между кметството и областното, къде се пуши най -безцеремонно.
    • Ха
      Хаха
      4 -2
      16:07, 18 фев 2022
      Абе и там трябва да пратят един мексиканец...

Случаен виц

Последни новини