От х:

Днес в x:

"Пригответе се за удар": Кошмар в небето след излитане на турски самолет от София

"Кошмар" - така пътници описват опита си за пътуване до Истанбул преди дни. Самолетът им е имал сериозен технически проблем и скоро след излитането си се е наложило да кацне принудително на Летище София.

Инцидентът е от неделя вечерта, но чак сега стават ясни подробности около него. Полетът се е забавил с два часа. Данните от отворената платформа FlightRadar показват, че след излитането си машината рязко губи скорост, прави завой около София и се връща на летището.

Пътниците разказват пред bTV, че екипажът им съобщил, че има технически проблем и може аварийно да кацнат.

"Пригответе се за удар" (Brace for impact) - чули пасажерите в полет TK1030 от София за Истанбул на Turkish Airlines към полунощ българско време, между 6 и 7 февруари.

Полетът е трябвало да излети за турския мегаполис в 21:15 часа от Летище София, но заради технически проблем това не се е случило, разказва очевидец пред Actualno.com.

"Задържаха ни в самолета да не излизаме и след известно време ни казаха, че проблемът е отстранен", казва Цвети - един от пасажерите в машината. В крайна сметка, самолетът излита около 23:00 часа.

Малко след това обаче е обявено, че самолетът се връща обратно в София - заради технически проблем.

Следва и ужасът - официално предупреждение към пътниците да се подготвят за удар, като свалят очилата, да се пазят от остри предмети и да заемат подходяща поза. За щастие самолетът каца успешно на Летище София.

Какъв е бил проблемът, принудил машината да се върне? На пътниците не е казано официално. За тях остават само предположения - дали е бил колесникът, дали проблем с двигател, дали нещо друго. И най-важното - дали става въпрос за същия проблем, който е забавил излитането.

От Дирекция "Ръководство въздушно движение" (РВД) потвърждават, че действително е имало такъв полет.

"Самолетът е излетял със закъснение, пилотът е декларирал готовност да излети, но след това е докладвал "затруднен контрол за управление на самолета". Нашата работа е да осигурим коридор, за да кацне необезпокояван на пистата. Пилотите са отговорни хора и преценката е изцяло тяхна", казва директорът на РВД Георги Пеев.

"Само командирът на полета може да взима решения дали да бъде осъществено излитане или не - това решение винаги е базирано на процедурите на дадената компания, отговорна за полета", допълва Пеев.

РВД е осигурила пълен приоритет на този самолет, тоест другите полети са изчакали малко. Била е обявена местна аварийна готовност - пожарни и линейки са чакали самолета на летище София.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини