От х:

Днес в x:

Д-р Красимира Узунова: С Парижкия мирен договор преживяваме трета национална катастрофа

На днешния ден се навършват 75 години от подписването на Парижкия мирен договор.

С разписаните документи на 10 февруари 1947 година между държавите от антихитлеристката коалиция и България, Италия, Румъния, Унгария и Финландия се уреждат статутите на петте държави след края на Втората световна война. Това им дава възможност да се включат в Организацията на обединените нации.

Под договора за България подписите си слагат председателите на Министерски съвет Кимон Горгиев, Александър Оббов и Трайчо Костов.

За някои историци, сред които е и д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей на Хасково, Парижкият мир води България към преживяването на трета национална катастрофа.


 

Д-р Узунова, вие сте сред историците, които са на твърдото мнение, че България е преживяла три, а не както се поддържа като теза от други ваши колеги две национални катастрофи. Третата идва след Парижкия мир. Днес се навършват 75 години от установяването на този акт. Какви са вашите усмотрения за тезата ви?

Казваме че сме преживели две национални катастрофи-след Балканската война и след Първата Световна война с Ньойския мир, но Парижкият мир е третата национална катастрофа за България, колкото и на наши колеги историци да не им се иска да признаят това. И защо казвам, че е така. Ньойският мир ни даде поне излаз към Бяло море, а Парижкият не ни даде това, с което страната ни се лиши от контакти с Европейската общност. През Черно море за нас се осъществява връзката със Съветския съюз-и тогава, и сега, но не и с останалата част на Европа и света. С Парижкия договор ни отнеха земи и оставихме в историята идеята за обединение на България. Наложиха ни парични наказания-75 милиона плащахме на Югославия и Гърция. Затова казвам, че сме преживели три национални катастрофи в името на обединението на Тракия и Македония с България, в името на обединението с нашита сънародници.

Всъщност преговорите за Парижкото споразумение започват още през юли месец на 1946 година. България е една от държавите сателити на Германия в Тристранния пакт /Германия, Япония и Италия/, а срещу нас са четирите Велики сили /САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай/.

Онази нишка, която продължава още от Руско-турската война и Санстефанския мирен договор, създаването на по-голяма държава и последващото разпокъсване от Берлинския договор, който създава условията Балканите да живеят постоянно в напрежение и тук да се раждат военни конфликти, всъщност е породено от страха на Балканите да не бъде създадена една голяма държава. Такава държава, която евентуално може да стане силна и в някакъв смисъл да диктува правилата.

Тоест тези действия са абсолютно премерени в геополитически аспект?

Именно. Това е в основата на проблема. Когато България е извикана в Париж, българските граждани, които са се интересували масово от политика, с вълнение са следели изказванията и дебатите. По време на самата конференция е имало речи. Повечето от делегатите са се изказвали изключително в защита на българските интереси. Въпреки всичко обаче в Париж през 1947 година се повтаря Ньой от 1919 -а години, за съжаление.

Когато преживяваме втората национална катастрофа, белязана от Ньойския мир, на нас ни вземат Западните покрайнини, откъсната от България е и Южна Добруджа. В същото време обаче се дава излаз на България към Бяло море. Получаваме и репарации. А сравненията на последствията от Парижкия договор с Ньойския ме карат да бъда в групата на историците, които смятаме, че Парижкият мир от 1947 година е трета национална катастрофа за България. Тогава именно ни вземат Западна Тракия. Така не получаваме удовлетворение на въжделеното желание българските земи от Западна Тракия да се приобщят. А освен това ни е отнета и Македония. Решено е да плащаме и репарации към Югославия и Гърция, които възлизат на 75 милиона лева.

Но има и един много интересен момент в преговорите- когато Гърция и Югославия се скарват. И спорът им е за Македония. На Гърция дори толкова много й се„отворя апетитът“, че освен към Македония, предявява претенции да получи българските земи чак до Пловдив, както и да получи 200 милиона златни лева от България репарации. Срещу това се изправя Югославия, но защо? Не защото те много ни обичат, а просто защото по това време под диктовката на Кремъл се развива идеята за възникването на обединена държава-идеята е българските земи да минат към Югославия. Планът бил за създаване на една голяма югославянска държава.

Това не е станало. Но по този повод е конфликтът между Гърция и Югославия.

В крайна сметка надделява здравият разум у Великите сили и се стига до споразумението България да се прибере в старите предели от 1919 година /очертани от Ньойския договор/, но без да имаме излаз на Бяло море.

В заключение искам да кажа, че според мен създадените граници по Мирните договори- справедливи или по-малко справедливи сме ги преглътнали през годините. Вече повече от 70 години на Балканите живеем в един добър мир, в едно относително спокойствие. И това е най-важното, колкото и в някаква степен да е лицемерно.


 

Записа: Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Де
    Дервентев
    11 -10
    17:48, 10 фев 2022
    Узунова, благодарение на Георги Димитров, който се застъпва пред Сталин, България не е третирана като държава загубила войната.За това също така помага и участието на България във войната заедно с СССР. Ако това се беше случило, щяхме да имаме не три, а три пъти по три национални катастрофи. Гърците щяха да са до Пловдив. Узунова, сравни икономическите показатели на България през 1944 г и 1989 г и тогава говори за трета национална катастрофа. По данни на ООН по жизнен стандарт България е на 27 място в света. Узунова, сравни икономическите показатели от 1989 и 2021 и кажи колко катастрофи сме преживели за това време. Узунова, не си интересна. Само като прочета заглавието и ми е ясно на къде ще те избие. Ти си социалистически тип учен, който винаги спазва класово партийния подход. Съгласно този принцип, мнението на учените в хуманитарните дисциплини трябва да съвпада с партийните постановки. В теб има само модерните за днес елементарен анти комунизъм и жалка русофобия.
    • 45
      456
      8 -3
      18:22, 10 фев 2022
      Дърваров, бая си ги объркал нещата...Обади се на Гошо мастиката!
    • Дъ
      Дърваров
      4 -3
      18:45, 10 фев 2022
      Железаров, говори с факти. Не сме на зеленчуковия пазар.
    • Kr
      Krum
      4 -3
      22:55, 10 фев 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Д-
      д-р Кокошка
      2 0
      13:02, 11 фев 2022
      третата национална катастрофа бе причинена отново от Кобурга със затварянето на блоковете на АЕЦ Козлодуй и вкарване на България във фашисткия ЕС
  • 2
    Ад
    АДОЛФ ХИТЛЕР
    6 -8
    17:48, 10 фев 2022
    Ако бяхме победили д-р узунова, щеше да бъде само робинята узунова
    ....
    И щеше да бъде преработена в компост , понеже има монголоидни черти
    ....
    П.с Някои Маймуни, за да могат да си купят банани (щото краставиците са 6.50лева килото) ,
    хепрень не мислят кво пишат и не знаят кво искат :)))
    • 64
      645
      4 -3
      18:36, 10 фев 2022
      То и гибони нямаше да има, а и други като тебе мумуни...
  • 3
    Ел
    елементарно
    8 -4
    18:05, 10 фев 2022
    Тито и югославските партизани задържат 20 германски дивизии, които не отиват на източния фронт. А България през това време активно подпомага икономически Германия. При това положение н тази конференция чии интереси трябва да бъдат защитени. На тези, които са проливали кръвта си в борбата срещу хитлер или тези, които са му помагали.
  • 4
    М.
    М.
    4 0
    22:50, 10 фев 2022
    България губи излаз на Бяло море след Първата световна война...а след Втората световна запазва Южна Добруджа, придобита в 1940 г., въпреки, че е победена държава, съюзник на Германия
  • 5
    Ри
    РИМ -хаскоу
    3 -2
    06:40, 11 фев 2022
    Ми толкова знае г-жата и я оставете да си гледа старините
  • 6
    Ян
    Янков
    2 -2
    09:24, 11 фев 2022
    Узунова , разочарова ме!
    Да оставим изкривеното ти съзнание, и "твоят прочит" на историята.
    Как ти даде сърце, нито веднъж да не споменеш за Скравена, за избитите без съд и присъда "хиляди" , от гадните комунисти?
    Защо забрави паметта на тези хора?
    В теб виждах виден антикомунист , а ти ме предаде!
    Срам!
Последни новини