От х:

Днес в x:

Проф. Клаус Рот: Чалгата в България ражда корупцията

Чалгата е завладяла не само културния, но и политическия живот на България. Това е мнението известния професор Клаус Рот, етнолог към университета в Мюнхен и добър познавач на България. 


През последните десет години чалгата се превърна в един от най-важните музикални феномени в България, изтъква професор Клаус Рот. Този музикален стил възвеличава един селско-патриархален начин на поведение, при който ролите на половете са ясно дефинирани - мъжете са мачовци, които трябва да се погрижат за това да имат много пари, да карат големи коли и да носят дебели златни ланци. Жените имат по-скоро подчинена роля - в много случаи те се дефинират като сексуален обект на мъжете, казва Рот пред Дойче веле.
Според професор Рот популярността на чалгата е един вид реакция на прекомерния стрес, на който е било изложено българското общество през последните 20 години. "Не бива да забравяме, че не става дума само за трансформацията след демократичните промени, а и за присъединяването към ЕС, което беше свързано с огромен стрес за страната. На трето място идва глобализацията. Ето защо чалгата е може би един вид анти-рефлекс на този безкрайно голям стрес", казва още известният учен.
Един от централните аспекти на чалга-културата е изключително голямата доминантност на личните връзки - било то на семейните или приятелските връзки, казва германският наблюдател. "Става дума за мрежи, които се подкрепят взаимно, дори в икономиката и политиката. Тук не важи толкова принципът на възнаграждение според възможностите на дадена личност, който е водещ в западните общества например. С други думи: чалга-културата спомага за развитието на отношения, които често се определят като корупционни", смята професор Клаус Рот. Проблематичен е фактът, че чалга-културата до голяма степен е възприета от част от политическия елит на страната - неговите действия се определят именно от споменатите вече норми и ценности, допълва професор Рот. До преди седмица той е пребивавал в България и е имал възможността да наблюдава развитието в страната съвсем от близо. На въпрос дали чалга-културата влияние върху действията на новото правителство Професор Рот отговаря: "Това, което мога да кажа, се основава единствено на мои наблюдения от прочетеното и чутото в българските медии през последните седмици. След избора на Бойко Борисов нещата изглеждат така, сякаш в България започва голямо прочистване, казва професор Клаус Рот и подчертава: "В медиите ежедневно се съобщава за нов скандал, за нов случай на злоупотреба с европейски или държавни средства от страна на политици, понякога и на водещи позиции. Надявам се, че този процес на прочистване няма да остане само на думи, а ще намери израз в конкретни съдебни дела. Всички очакваме деня, в който някой високопоставен политик ще бъде изправен пред добре функциониращ съд и ще трябва да отговаря за действията си." Етнологът от Мюнхен се надява също така на промяна в политическия стил на управление, както и в съзнанието на политиците. Те трябва да поемат повече отговорност за българското общество, а не само за собствената си клиентела и собствените си интереси, заключава професор Рот.

Източник: news.sutrin.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини