От х:

Днес в x:

След 10 години забрана: Учителите вече ще гонят от час

Иван Панайотов, началник на РИО-Хасково

- Г-н Панайотов, оживено се коментира, че на училище вече няма да се ходи с минижуп. Вярно ли е?

- Има промяна в правилника за прилагане на закона за народната просвета. В своите вътрешни правилници училищата трябва да определят какво означава приличен външен вид. Това трябва да го решат педагогическите съвети до 30 септември. Според мен - и след като се съгласува с родителите. Не е задължително да има точни сантиметри и обиколки. Може да се приема само решение да няма къси поли. Но точни сантиметри едва ли ще се посочат.

- Кой ще следи за изпълнението на тази наредба?

- Надявам се това да извършват класните ръководители, а не както беше изписано някъде - бодигардовете. Училището трябва да се възприема като институция. Трябва да влизаш в него с цялото уважение към тази институция. Дрескодът е отношение към околните и мястото, където влизаш. Може да е пресилено сравнение, но в църквата не допускат с разголено облекло. Вечерните тоалети нямат място в училище.

- Коментират ли директорите на училищата облеклото на своите възпитаници?

- Коментират голите пъпчета и прекалено късите поли. Но да не говорим само за момичетата. Момчетата ходят на училище с къси панталонки. Все пак не отиват на футболен мач.

Със сигурност вече няма да се ходи на училище с минижуп. Макар че е деликатно да се определя допустимата дължина на полите. Дали трябва да ги определяме в сантиметри и да ги мерим? Не е много благоприлично.

Но джапанките и късите панталонки трябва да излязат от училище.

- Какво ще се случи, ако ученикът отиде на училище в неприлично облекло?

- Ще бъде върнат. При всички положения за това трябва да бъде уведомен родителят. В момента, в който ученикът не е вкъщи и не е в училище, трябва да се знае къде е. Категоричен съм за това. Класният ръководител или директорът трябва да се обадят на родителя.

- Ще му се пишат ли отсъствия на този ученик?

- Когато учениът не е в час, трябва да се пишат отсъствия. Няма значение причината. Дали ще се извинява или не - това е друг въпрос. Но трябва да се регистрира, че той не е в училище.

- Вече учителите ще гонят от час.

- Повече от десет години беше забранено учител да гони ученик от час. От днес влиза в сила извеждането от час. Но има един тънък момент. Училището трябва да е направило организация. Ученикът, който нарушава учебния процес, трябва да бъде поет от друг учител или възпитател, който да му намери занимание. Той не трябва да напуска училище. Въпрос на организация е дали ще е полага обществено полезен труд или ще бъде оставен в библиотеката.

- С какви други промени започна новата учебна година?

- Родители могат да извиняват отсъствие на своите деца до три дни. За ученика това е като платен годишен отпуск. Използва го независимо дали има нужда.

Друга новост е, че при екстремни обстоятелства кметовете, съгласувано с началниците на регионалните инспекторати, могат да разрешават до три неучебни дни годишно.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини