От х:

Днес в x:

Куклена премиера „Аладин“ за театъра в Хасково и завеса за новите актьори

    Премиерен детски спектакъл ще зарадва малките и големи почитатели на театралното изкуства в Хасково. А всички ще приветстваме този петък на сцената официално новите попълнения в актьорския състав на Драматично-куклен театър „Иван Димов“. Актьорите Мартин Милчев, Стефана Дункова и Нелина Михайлова влизат в ролите на приказните герои от "Аладин". Режисьорът на постановката е Лео Капон, стенографът е Димитър Воденичаров, а куклите са изработени от Елица Маринова.

    Нелина е от Димитровград, Стефана е от Пловдив, а Мартин -от София. И тримата са завършили класа на проф.Боньо Лунгов в Националната академия за театрално и филмово изкуство. В Хасково идват като сработен екип, но цената тук всъщност е тяхното първо професионално поприще.

    Доволни са, че стартът им е в популярната приказка за „Аладин“. Основата й е на класическия сюжет, но в нея режисьорът Лео Капон е заложил и детайли от съвременния живот. И в тази постановка той следва типичния си стил на работа, но променя посланието, насочено към зрителите от класическата версия на приказката. И то е, че магията е в приятелството и общуването.

    „Основното, което променяме в този спектакъл, е идеята. В оригиналната приказка Духът е роб на притежателя на лампата, докато тук ние се занимаваме с темата кое е по-добро да си имаш роб или приятел. Затова в нашата постановка Духът и Аладин са приятели. Магията не е най-важното, най-важното е да се забавляват“.

    Лео Капон е доволен от работата си с младите актьори: „Те са много отворени бързо се справиха. За мен беше много полезно да работя с толкова млади актьори“.

    А новаците споделиха,че работата с опитния режисьор много им е помогнала да се отърсят от първоначалното си притеснение и да стъпят спокойно на сцената. „В началото беше доста стресово за нас, тъй като за първи път сме сами на сцената без нашите колеги, но режисьорът ни показа, че няма няма нищо страшно и просто трябва да играем“.

    За играта с кукли Стефана казва: „На сцената ставаме буквално едно цяло. Ти забравяш кой си и започваш да живееш чрез човечето пред теб. Често за нас куклата е нещо живо. Често ми е се е случвало да се привържа към кукла.“. „На пръв поглед изглежда, че е една рамка, към която трябва да се придържаме, но всъщност куклата ти дава свобода“, допълва Мартин темата за общуването между актьора, куклата и това, което те заедно предават към зрителите.

    Тримата актьори са готови да излязат пред публиката в първия си спектакъл, като част от трупата на театъра в Хасково.

    Премиерата на „Аладин“ е на 10 декември от 18 часа. Следващото представление е на 12 декември от 11 часа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ос
      ОСМАН БЕГ
      1 -3
      14:40, 8 дек 2021
      Актуално! Браво! Може и в другата пиеса, духа да се казва мухамед, да е мигрант в норвегия и да работи роб на нефтените платформи! А да! Живее у колиба :) чичо мухамедовата колиба :)
    • 2
      Ос
      ОСМАН БЕГ
      3 -3
      14:42, 8 дек 2021
      Или е жена, така полит коректно. Казва се айше и е мигрирал роб в завода на бмв :) леля айшината колиба :)
    • 3
      Ед
      ЕДНА ГРУХТЯЩА БИВОЛИЦА
      2 -2
      14:45, 8 дек 2021
      Така им се радваше на мигрант и те, че даже и се лфи си правеше с тях :) от любов ff, разбира се! :)
    • 4
      Гр
      ГРУХТЯЩАТА МУТЕР
      2 -3
      14:46, 8 дек 2021
      Се радваше, че ще има кой да я подмива в старческия дом :)
    Последни новини