От х:

Днес в x:

БСП отбеляза 9 IX в нелегалност

БСП въстанови традицията на нелегалните явки и в почти пълна тайна организира отбелязване на годишнината от 9-ти септември 1944 година, която отбеляза идването на комунизма в България. Сбирката на мемориала на Ямача остави в неведение обществеността, медиите и дори голяма част от партийния актив. 30-тина души главно на преклонна възраст и част от соц-лидерите по местта, се качиха пред паметника на загиналите антифашисти. Шествието на червените карамфили бе водено от лидерът на антифашистите Константин Видев, областния БСП лидер Иван Станчев и познатите социалистически деятели Атина Кацару и Димитър Велев. Последният бе придружен от 10 годишната си внучка Габриела, която бе и най-младата социалистка на поклонението.

Иначе пред паметника звучаха познатите слова-врагът който унищожил всички институции на държавата и се домогвал до двете последно оцелели-Светия Синод и БАН. Ние обаче не отстъпваме нито крачка назад както е казал съветския командир на подстъпите за Сталинград, отбелязоха ораторите. Те призоваха присъстващата част от делегатите на наближаващия соц-конгрес, да намерят верния път за партията.

С цветя и минута мълчание възрастни хасковлии почетоха близки и познати, пострадали от пред деветотосептемврийския режим. За скромните мъже и жени, 9-ти септември 1944-та година остава преломна дата в историята на нова България, която навремето е променила живота на всички им. Погледнато в ретроспекция, безспорно към по-добро.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини