От х:

Днес в x:

10 °C

Димо Стоянов: Има два мотива за развод: мъжът пий и бий, а жената - хойка

Димо Стоянов, председател на хасковската адвокатска колегия

- Адвокат Стоянов, от 1 октомври влиза в сила новият семеен кодекс. Какви са новите моменти в него?

- Почти няма промяна в начина на слючване на брак, в отношенията между съпрузи, деца, роднини. Промени се възможността да има разделност в имуществените отношения на съпрузите. Досега задължително всичко придобито по време на брака беше семейна имуществена общност, без значение как е придобито. Изключения правеха дарения или наследство, които оставаха лична собственост. Сега се предвиждат две възможности за разделност. Законът дава право, ако съпрузите изберат по собствено желание, да бъдат на досегашния ред- на семейна имуществена общност. Могат да изберат режим на разделност- само с подаване на една декларация. Тя се заверява нотариално и се вписва в регистъра за сключения брак.

- Какво регламентира тази декларация?

- Който купи -независимо дали къща или телевизор, остава негова собственост. Третият вариант е предбрачният договор. Можем да го наречем и брачен, защото няма пречка такъв договор да се слючи и след брака. При семейна имуществена общост в някакъв период от брака съпрузите могат да подпишат договор, с който да уредят отношенията си. При новобрачните договорът се заверява нотариално, дава се на длъжностното лице при сключване на брака и той по служебен път го вписва в Агенцията по вписванията. За да знаят всички трети лица, които имат някакъв интерес към тези имоти и имущества, чия собственост са те.

- Ако при развод придобитото е семейна имуществена общност, то ще се разделя както и досега.

- Ако съпрузите не направят декларация за разделност или не сключат брачен договор, се счита, че всичко придобито по време на брака е общо. Тук обаче има една малка промяна. Отваря се вратичка. Казва се, че невиновният за развода съпруг може да претендира за по-голям дял и по-голям принос. Макар че няма пречка и другият съпруг, макар и виновен, да докаже по-голям принос- получено наследство, подарък от родителите. Досега можеше да се доказва по-голям дял. Сега се говори за значителен принос. Вече трябва да се доказва не само по-голям, но и значителен принос от другия.

- Какво означава значителен принос?

- Това означава някакво тълкование от съда, който ще преценява дали приносът на единия е значителен, за да му даде по-голям дял от имуществото.

- На кого се отсъждат в случай на развод апартамент или автомобил, записани на името на фирмата на единия от съпрузите?

- Вещи, недвижими имоти, които са във връзка с упражняването на определено занятие на единия от съпрузите, са лична собственост. Може един от съпрузите да доказва принос. Но няма как да стане, тъй като бъркаме в търговското право.

Въпреки че, ако фирмата е закупила апартамент на собствено име, но другият съпруг е дал свои лични средства под форма на кредит например, може да търси средстава, но не и собственост.

- От 1 октомври паричните влогове автоматично остават на името на титуляра на сметката.

- Така е, макар че съпругът, който не е титуляр на сметката, при евентуална раздяла може да доказва принос в този влог. Това може да се изразява в труд, грижи за семейстовото и децата и т.н. Въпрос на доказване.

- Има ли възможност предбрачните договори да се променят във времето?

- Няма проблем за това. Но договор се променя, когато всички страни са съгласни. Възможно е този договор да е подписан под натиск , под заплаха, с измама, но това се доказване. В него може да има клаузи, които да противорчат на закона, на морала. Това дава възможност този договор да се променя по съдебен ред.

- Новият семеен кодек предвижда ли различни срокове за развод?

- Не. Може да се избяга изцяло помирителното заседания. Казва се, че на всяко едно положение от делото страните могат да се сключат помирение. Това означава, че още на първото заседание, което до сега се водеше помирително, могат да се разведат по споразумение. Което до сега беше невъзможно. Макар че понякога се допускаше в изключителни случай, когато съдът приемаше, че няма нужда от помирително заседание в случай на фактическа раздяла.

- Има ли разлики при разводите по исков ред?

- Има. До сега съдът задължително се произнасяше по вина за разтройството на брака. Сега вече ще се произнася, само ако има такова искане от една от страните.

- Панаирите в заседателната зала ще бъдат по-малко.

- Би трябвало. Това не зависи толкова от съда. Защото съдът приема, че вина имат и двамата. Разводът е повече емоционална работа, отколкото юридическа.

- Коя е най-нелепата причина, която ваши клиенти са посочвали за искане на развод?

- Има много странни бракове. Сключват брак и след два дни искат да се развеждат, защото не се познавали и не можели да се търпят вкъщи. Какво ли не съм слушал. Защото мъжът хъркал или пък, че жената не сервирала масата, както майка му.

Това обаче не мога да го напиша в молбата, защото ще се смеят всички, защото не е причина за основателно и непоправимо разстройство. Ако видите молбите за развод- мъжът пий и бий, а жената ходика и не се грижи за семейството. Това са 90 процента от исковите молби за развод.

- Колко ще струва разводът?

- От 1 януари минималният адвокатският хонорар е 500 лева. Държавната такса е 10-12 лева. Ако е развод по взамно съгласие, може да се наема един адвокат.

- Каква според новия семеен закон е минималната издръжка за дете?

- Една четвърт от минималната работна заплата. Това означава, че не може да е по-малка от 60 лева. От там насетне може да стигне до 5 000 лева, ако се докажат доходи.

Досега в семейния кодекс се казваше, че съпрузите си дължат издръжка, обаче беше трудно да се докаже, че едният съпруг дължи издръжка на другия. В спорзуменията пишехме формално, че съпрузите не си дължат издръжка един на друг. Сега вече се дава възможност да се търси издръжка от невиновния съпруг. Тази издръжка обаче е определена за срок от три години.

- Най-скъпият ви развод?

- Нямам такъв. Но мои колеги са ми споделяли за суми от порядъка на 6 000 лева.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини