От х:

Днес в x:

Игуменът на Кръстова гора води службата но 160- годишнина на църквата „Свети Архангели Михаил и Гавриил“

    Смоленският епископ Висарион- викарий на Пловдивския митрополит Николай и гумен на Кръстова гора води тази сутрин празничната света литургия в хасковската църква „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ заедно с местни свещеници. Днес храмът навършва 160 години от създаването си.

    На празничната литургия присъстваха миряни, годишнината уважиха и кметът на Хасково Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Таня Захариева.

    Храмът е основан през далечната 1861 година. Той е вторият по градеж в Хасково. Зидари от карловския и брациговския край, водени от майстор Петър Казов, са строители на храма.

    Богатите дърворезби на иконостаса, архиерейския трон и на малките иконостаси са дело на известния майстор Яне Спиров.

    220 от стенописите са на Стефан Андонов и Атанас Гюдженов, ученици на Станислав Доспевски. Останалите са изписани от братята Васил и Стефан Мосхови.

    През 1877-1878 г., по време на Руско-турската освободителна война, пред храма се е издигала най-голямата от седемте бесилки в Хасково. През 1972 г. поради изключителната архитектурна значимост на храма, неговата автентичност и майсторска изработка на иконостаса и стенописите, той е обявен за паметник на културата от национално значение.

    За днешния празник църквата е обновена изцяло. Повече от година време в храма имаше ремонт, при който бяха реставрирани стенописите и възстановени гипсови орнаменти.  

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      00
      007
      8 -5
      11:43, 8 ное 2021
      СмолЯнският ! Вземете си един редактор, че ставате смешни
    • 2
      Че
      Честити бъдете!
      15 0
      13:06, 8 ное 2021
      Днес Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.
      Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.Светецът е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.

      Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. На неговия празник във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве.
      Честит празник!
    • 3
      Ко
      Коцето
      12 -7
      13:20, 8 ное 2021
      Кметът и компания като какви присъстват на службата-като миряни, служебно или по партийна линия. За един приятел питам.
      • Жи
        Живи умрели
        4 -4
        15:14, 8 ное 2021
        Крият се от Архангел Михаил, че ако в този ден реши да гони дяволите, да не стане беля!
    • 4
      Пр
      Принцесата от Монако!
      8 -2
      16:46, 8 ное 2021
      Има си църковни правила!Смоленският епископ е правилно!Ако искате да поздравите храма за празника - направете го!Но се въздържайте да правите грозни коментари!
    • 5
      Ам
      Аман
      1 -3
      19:58, 8 ное 2021
      От игумени от тем подобни извънземни
    Последни новини