От х:

Днес в x:

Архангелова задушница е днес

    Архангелова задушница е днес. На този ден отдаваме почит към паметта на починалите си близки, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

    Архангелова е една от четирите големите Задушници. Тя  е последната за годината и се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

    Както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино варено жито, питки или хляб.

     Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва.

    Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

    Във всеки православен храм в страната на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

    И Хасковлии тази сутрин отдадоха почит към починалите си близки. Край централните гробища имаше и доста продавачи на цветя, сред които и италианецът Филипо Левертино. Той от години живее в България и със съпругата си имат стопанство в село край Хасково, в което отглеждат животни и имат цветни лехи. Чужденецът  също  изпълни  възпоминателните традиции на днешния ден.  

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      По
      Поклон
      10 0
      15:59, 6 ное 2021
      Днес е тъжен ден, посетихме нашите близки в Хасково, а после и в Димитровград.На гробищните паркове в Димитровград, ни посрещат всички близки на починалите със траурна музика ,настръхнах и не можех да си спра сълзите!Благодаря Ви,за човешкото отношение,към починалите!
      • Ко
        Коцето
        11 -2
        16:37, 6 ное 2021
        А управата на хасковските редовно се оправдава, че нямат хора и не могат да почистват, косят и пр. Последно, когато поисках да се запълни и равни гроба на баба и дядо, казаха, че нямат пръст. Но искаха да приемат поръчката и плащането, ама да я изпълнят в бъдеще време.
        Подиграват се с паметта на близките ни. И безочие. Стоят там на общинска ясла, и даже заплатите си не заслужават.
      • За
        Защо
        4 0
        21:52, 6 ное 2021
        Тези големи дървета няма ли кой да почисти от пловдивските гробищата в Хасково, че ще ни убият?Като стане белята…
    • 2
      Тъ
      Тъжно
      13 0
      16:16, 6 ное 2021
      Бог да прости скъпите ни близки и приятели, които вече не са с нас.
    Последни новини