От х:

Днес в x:

Архангелова задушница

На 5 ноември се отбелязва Архангелова задушница, дни преди големия християнски празник Архангеловден. На задушница отдаваме почит на починалите ни близки и роднини, а на Архангелова задушница почитаме и ангелите. Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. 

На този ден се ходи на църква и гробища, палят се свещички за починалите, раздават се хляб, червено вино и жито. Когато раздавате от храната казвате "Вземете за Бог да прости" и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само с "Бог да прости!".

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия. 

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк по обичай се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости".

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

На този ден не се работи, не се пере, не се върши никаква домакинска работа.

Във всеки православен храм се отслужва панихида за всички починали.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните,  в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Заупокойна панихида ще бъде отслужена от 11:00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, съобщиха от Министерството на отбраната. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

На ритуала в София ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи. Панихиди с военни ритуали ще има в много градове в страната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини