От х:

Днес в x:

Първите люти чушки, отгледани в Космоса

Наскоро се заговори за бъдещето на Международната космическа станция, която вече повече от 20 години е мястото на най-активни космически изследвания и приютява астронавти от цял свят. Но изглежда на тази епоха съвсем скоро ще се сложи край, защото плановете са през 2025 г. МКС да опустее.

Докато дойде това време обаче, там кипи живот и постиженията не спират. Последното е повече от интересно и определено успя да повдигне настроението на астронавтите. От профилите на космическата станция в социалните мрежи разбираме, че успешно са отгледали първата си реколта люти чушки в Космоса.

Това е било част от научния експеримент Plant Habitat-04, изучаващ взаимодействието между растенията и микробите в Космоса. А екипажът на МКС са имали задачата и да оценят вкусовите качества на лютите чушки.

За целта те дори са си направили такоси с дехидратирани домати, артишок и телешко, както и пикантната добавка собствено производство.

Лютите чушки са от сорта Española Improved и идват от Мексико. Интересното за тях е, че могат да се консумират както зелени, така и вече почервенели, когато обаче са в пъти по-люти. Освен това виреят на висока надморска височина и при по-голяма концентрация на въглероден диоксид.

От NASA обясняват, че този зеленчук е по-труден за култивиране от много други възможни космически култури, защото им отнема повече време, за да покълнат, растат и развият плодове. А тези специално отглеждат от месец юли, предава Daily Mail.

Космическата агенция на САЩ вече има успех в култивирането и успешното отглеждане в МКС на три вида марули, китайско зеле и циния (вид цвете). 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини