От х:

Днес в x:

Димитровград е изправен пред водна криза, ако регионалният министър не изпълни обещанието си

ВиК-Димитровград е в плачевно финансово състояние, буквално е изправено пред невъзможност да покрива задълженията си за електроенергия и го грози прекъсване на тока към помпените станции до 2 месеца информира кмета Иво Димов.

Просрочените задължения на местното водно дружество за електроенергия са около 180 000 лева, поясни управителят Георги Тенчев, като ежемесечно се водят преговори за отлагане на плащанията. ВиК - Димитровград има задължения и към други доставчици, които също не са малки, разходите всеки месец нарастват, а приходите в дружеството - НЕ. Основната причина за лошото финансово състояние е, че цената на кубик вода в Димитровград не е променяна над 10 години (1,86лв.), поради това, че процедурата по обединяване с ВиК Асоциация - Хасково не е завършена и до приключването МРРБ не приема исканията на ВиК-Димитровград за актуализиране на цената на водата.

За да се завърши процедурата за обединяването на местното дружество с АВиК - Хасково, остава то да бъде продадено. Но с цел да се защити интереса на населението в Димитровград и моментално цента за димитровградчани да не се изравни с тази в Хасково, която е 3,51лв. за кубик, в края на миналия месец бе организирана среща с регионалния министър Виолета Комитова, която обеща да се даде гратисен период на постепенно увеличение на услугата от 2 години. Договорката, за която бяхме информирани от кмета Иво Димов бе, че в следващите 2 години след окончателното обединение в АВиК - Хасково в Димитровград цената на водата ще бъде на ниво себестойност, което по първоначални разчети е около 2,30 лв. за кубик, като постепенно ще се изравни с тази на областния град.

"Успяхме категорично да издействаме в следващите две години да има гратисен период за цената на водата в Димитровград и да не бъде вдигана шоково още от следващия месец. Едно от условията е Общинският съвет да финализира т. нар. консолидация и присъединяването на Димитровград към ВиК – Асоциацията да стане факт. Това е важно от гледна точка да има достъп до европейски средства и програми, което ще е възможно след финализирането на консолидацията в област Хасково. До броени дни трябва да бъде изготвено споразумението, което ще бъде предложено за одобрение от ОбС-Димитровград. През октомври се очаква извънредно негово заседание, на което най-вероятно ще присъства и регионалният министър Виолета Комитова", заяви кмета Димов в края на септември.

Но към днешна дата такова споразумение все още няма, а министър Комитова не отговаря на опитите за връзка от страна на кмета на Димитровград. Иво Димов заяви, че е правил опити да се свърже с министъра по каналния ред през кабинета на министерството, но не е получил отговор, търсил я е по телефона, но тя не му е отговорила, не върнала отговор и на съобщенията, които той й е изпратил. Към момента ситуацията е в застой, а с всеки месец финансовото състояние на местното ВиК става все по-трагично - според управителя му за този месец е закърпено положението, но другия не се знае как и дали ще могат да се справят финансово. "Непрестанно разходите ни растат, знаете какво се случи с цената на тока през последните месеци, цената на горивата също върви на горе, а без ток, горива и консумативи не можем да работим, до този момент доставчиците ни проявяват някакво разбиране и се договаряме за отсрочки в плащанията, но това не може да продължи дълго", заяви управителят на ВиК - Димитровград.

За ВиК е жизнено важно да се увеличи цената за кубик вода, но министерството не разрешава това, докато не се приключи консолидацията. В същото време градоначалникът се бори след обединението в Димитровград цената за кубик да не поскъпне шоково от 1,86лв. на 3,51лв., което ще стане, ако се консолидираме без допълнително споразумение за гратисен период за постепенно вдигане на цента, което уж е било обещано от регионалния министър. Общинският съвет изчаква споразумението с министерството, за да одобри продажбата на местното водно дружество, а това не се случва, защото по думите на кмета Димов, министър Комитова не отговаря на опитите му за диалог и от министерството не са подготвили споразумението.

Явно за да се разреши казуса и ВиК - Димитровград да не изпадне в невъзможност да обслужва задълженията си, което може да доведе до водна криза, трябва или министърът на регионалното развитие да изпълни обещанието си за отсрочка в повишаването на цената на водата в Димитровград, или ВиК - Димитровград да получи средства, за да покрие задълженията си от министерството, или ОбС - Димитровград да гласува продажбата на местното ВиК дружество без допълнителни договорки и цента на кубик вода за жителите на Общината да се изравни с тази в Хасково - 3,51 лв за кубик.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Км
    Кмете
    5 0
    18:32, 21 окт 2021
    Кмете, след като сложи за управител - монтажник с купено удостоверение и изгони инжинерите , сега сърбай попарата от крадците, счетоводителя-моливкин /карадимови/, крадеца петко ангелов и сега се чудите, че дружеството е в несъстоятелност. Та самият ти, кмета на димитровград , прекара водопровод до Меричлери и направи доставката на вода за там да бъде страшно енергоемка. Това са глупостите които сътворихте и сега се тюхкате защо е така. Преразгледайте си всяка една водопреносна система и вижте колко подводни камъка сте заложили. Не може дружеството да се ръководи от машинен инженер и глупав уж гл. счетоводител.
    • На
      Най некадърните
      2 0
      21:18, 21 окт 2021
      Най-некадирните работят във ВиК сектора.Само политически назначения на нищо неразбиращите. Наздраве на всички мълзелшвци във водното. Не забравяйте ,че колкото работите толкова получавате.
  • 2
    Гр
    Груди
    1 0
    01:02, 22 окт 2021
    Аз не разбирам защо трябва да плащам колкото хасковлии. Тях ги захранват от Ябълково,а ние вода газим,но ще плащаме като тях.
  • 3
    Ка
    Какъв
    1 0
    09:23, 22 окт 2021
    Какъв ти кмет, каква ти Катя, всичко отива към плащане на цената на водата за Хасково. А като дружество В и К - Димитровград беше с възможности, но некадърници го превърнаха в собствен начин на забогатяване и от хора като кмета, който го интересува собственото си оцеляване. Избра си управляващи на дружеството само да крадат, а доктора и сие напълни дружеството с послушници само от герб. Това е истината и сега се опитва да замазва положението, защото димитровградчани няма да му простят това, въпреки, че се готви да бяга в Пловдив. Оплита си мрежата и тука каквото стане. Но в дружеството следите остават. Малко да се разрови и ще се види всичко. Нека се проследят двата апартамента на петко ангелов във варна. Нека се проследят дейностите на семейство карадимови. Да се разровят партийните назначения. Да се проследят дипломи и удостоверения. Плащания за тях. Ще се хванете за главите. Но така е правено, както зулумите в цялата държава. И сега те реват, че няма много, дружеството затъва и вижте кои са! Най-забогателите от този период.
  • 4
    То
    тоньо
    1 0
    14:19, 22 окт 2021
    Абе кажете им да дойдат да асфалтират дупката дето изкопаха. Пръстта се слегна и ще си изпичупим колите.
Последни новини