От х:

Днес в x:

Депутатката Катя Панева пита министъра на МРРБ за водата в Хасково

Народният представител от Хасково Катя Панева е  поставила пред МРРБ министъра в служебния кабинет- арх. Виолета Комитова въпроси за водата в региона - за инвестициите във водопреносната мрежа и относно готвеното поскъпване. Това съобщи тя в становище, изпратено до медиите.

Кога най-рано се предвижда приключването на Регионалното прединвестиционно проучване за обособена територия, обслужвана от ВиК ЕООД - Хасково и започване на същинската работа по т.нар. „Воден цикъл” в град Хасково? Колко средства са предвидени за реконструкция на ВиК мрежата на база Регионални генерални планове за всяка една от единадесетте общини в областта? Има ли виждане МРРБ за законова промяна, която да даде възможност в една обособена територия, където действа един ВиК оператор, да има различни цени на водата в отделните общини, са поставените въпроси.

По темата за реализиране на Регионалното прединвестиционно проучване в област Хасково и предстоящото увеличение на цената на водата след прехвърляне на активите на ВиК-Димитровград на ВиК ЕООД – Хасково, Катя Панева смята, че е несправедливо ценообразуване на водата в област Хасково и трябва спешно да бъде променено. „Това може да стане със законова промяна, зад която заставам. Това е единственият начин в различните общини да има различна и справедлива цена.“, коментира тя.

Според Панева, общината ще загуби десетки милиони лева за ВиК инфраструктура, ако не бъдат прехвърлени активите на ВиК-Димитровград на ВиК ЕООД – Хасково. „Тази „бомба“ беше заложена със Закона за водите през 2014 г. от тогавашните управляващи от ГЕРБ. Сега не се дава възможност в една обособена територия, където действа един ВиК оператор да има различни цени. От тази ситуация пати не само Димитровград, но и Свиленград, Стамболово и другите общини, в които себестойността на питейната вода не толкова висока, колкото в Хасково, например.“, казва още тя.

Катя Панева уточнява, че е в контакт с кмета на Димитровград Иво Димов и в качеството му и на заместник- председател на НСОРБ има неговото уверение за подкрепа промяна в законодателството, за да няма шокови поскъпвания на водата в общината през следващите години.

„Започвам разговори с колегите от Народното събрание, за да може бързо да променим закона в тази му част и да има диференцирано ценообразуване за различните общини“, казва още народната представителка от Хасково.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Тт
    ТТ
    11 -4
    20:28, 28 юли 2021
    Ние от ул." проф. Георги Китов" пък питаме кога ще се изчистят облаците прах които гълтаме. Кога МРРБ ще отпусне средства да се асфалтират улиците в този квартал/Кенана/ и кога ще се благоустрои,пропорционално на данъците които плащаме? Чакаме от четвърт век !!! Нали сме в чертите на града? Може би само за данъците?! Колко средства се усвоиха за изработване на планове и колко на брой бяха те ? Нито един ли не се одобри ?
  • 2
    Во
    водолаз
    10 0
    23:16, 28 юли 2021
    да попита шефа на ВиК хасково, да попита кмета областния. само прах в очите на хората
  • 3
    Окрадоха страшно много пари от Вик ,
    шефа на Вик е само бушон ......
Последни новини