От х:

Днес в x:

Олимпийският огън поема към Пекин със засилена охрана заради очаквани протести

Щафетата с олимпийския огън за зимните игри в Пекин през 2022 г. ще започне под засилена охрана в понеделник. Според "Ройтерс" причината е намерението на организации за защита на човешките права да протестират срещу решението на МОК Пекин да приема зимни олимпийски игри само 14 години, след като беше домакин на летни.

Протестите са най-вече заради отношението на Китай към уйгурите и други мюсюлмански малцинства в лагери в последните пет години. САЩ определиха ставащото с уйгурите за геноцид. Китай отхвърля обвиненията.

Щафетата с олимпийския огън ще започне с церемония в древния град Олимпия, като няма да присъстват зрители заради пандемията. Официалното предаване на олимпийския огън ще е в Атина ден по-късно на друго събитие, отново без публика.

"Ройтерс" съобщава, че стотици полицаи ще пазят Олимпия още от уикенда, за да направят така, че церемонията да мине без протести. През 2008 г. тибетски активисти успяха да влязат в Олимпия и протестираха срещу Китай при предаването на огъня за летните игри. След това имаше протести и по време на самата щафета.

"Има повишена мобилност на гръцката полиция заради предаване на олимпийския огън, особено в сравнение с олимпийската щафета за летните игри в Токио. Сценарият за потенциален проблем очевидно се разглежда сериозно", заяви пред "Ройтерс" гръцки служител, пожелал анонимност.

Представители на организациите за защита на човешките права заявиха, че ще бъдат в Гърция по време на церемониите, за да покажат още веднъж, че има проблем и да призоват международния олимпийски комитет да спре игрите.

МОК търпи критики заради това, че даде две домакинства на Китай в рамките на 14 години. Пекин стана първият град в историята, който приема и летни, и зимни игри.

Вицепрезидентът на МОК Джон Коутс защити решението. По неговите думи не е в компетенцията на комитета да разглежда проблеми, свързани с човешките права, извън самите олимпийски игри.

"Компетенцията на МОК е да осигури, че няма нарушаване на човешките права във връзка с провеждането на олимпийските игри, в рамките на олимпийските комитети и олимпийското движение. Ние нямаме възможност да отидем в една държава и да им казваме какво да правят. Всичко, което можем да направим, е да дадем олимпийски игри на държава, под условия, написани в договор и да направим така, че тези условия се спазват", заяви Коутс.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини