От х:

Днес в x:

Стартира кампания за събиране на кестени, жълъди и крилатки в Хасково

    За втора поредна година е организирана кампания за събиране на семена от дъб, бук, кестен, ясен, явор и други широколистни видове. Инициативата „За всяко дете по дръвче“ е на Фондация „ХАЛО“ в партньорство с Туристически информационен център – Хасково, съобщиха от общинското предприятие.

    Събраните кестени, жълъди и крилатки ще се използват за направата на комплекти за засаждане на дръвчета, които организаторите ще раздадат сред училища и детски градини в Хасково и областта. Семенцата ще бъдат раздадени в началото на зимата в учебните заведения, където ще има уроци – как да ги засадят. След като бъдат засадени семенцата и като пораснат дръвчета, те ще бъдат засадени през следващата есен, обясни Кристина Йорданова от Фондация „ХАЛО“. По този начин десетки деца ще имат възможност да се докоснат до природата и да отгледат собствено дръвче от малко сменце.

    Желаещите да се включат в инициативата могат да съберат кестени, жълъди и крилатки, които да предадат в ТИЦ–Хасково всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа, до 31 октомври 2021 година. Или да ги предадете на екипа на Фондация „ХАЛО“, като може да се свържете чрез фейсбук страницата, през формата за контакти на сайта www.halongo.eu, на email: halongobg@gmail.com или като позвъните на телефон 0898 412 180.

    Необходимо е кестените и жълъдите да са лъскави, тъй като това означава, че са току що паднали и са пресни, не трябва да са разпукани, да са без червеи. Крилатките също трябва да са в добро състояние и без червеи.

    Миналата година бяха раздадени комплекти на 180 деца от 4 училища и детска градина, каза Кристина Йорданова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Се
      Сейдалито от Балкана
      4 -10
      17:40, 8 окт 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
      • Жи
        Живкова Жилязкова
        3 -9
        17:41, 8 окт 2021
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
      • Цъ
        ЦЪФ
        2 -4
        19:17, 8 окт 2021
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ба
        Бай Гочо
        5 -5
        20:32, 8 окт 2021
        Да и го сложа в лешника
    • 2
      Бр
      Браво!
      5 -6
      11:50, 9 окт 2021
      Веднъж нещо хубаво и полезно да се напише,и да се намерят ........,които да омаскарят идеята.Чудя се как след време ще възпитавате децата си,на какво ще ги научите,като вие сте негодни за тази дейност.Знаете 5 изтъркани,булевардни лафа,използвате ги като носни ,еднократни,кърпички и пишете къде трябва и не трябва.Жалко за вас!Сигурно родителите ви се срамуват,но няма от къде да знаят какви ги бръщолевите наляво и надясно,и не на място.Замислете се,ако въобще този вид дейност/мисловната/ви се отдава.В което се съмнявам,но,дано да греша.
      Поздравявам иноваторите за чудесната идея.Не ги четете тези,делото ви е заслужило адмирациите на разбиращите.
    • 3
      ИЗ
      и за какво браво?
      6 -4
      14:30, 9 окт 2021
      Едно време поне залесяваха с борчета и плодни дръвчета сега с кестени! А известно ли е на госпожата че кестените като се пекат на тава , гърмят и въркат хаотично и някой кестен може да извади окото на дете, защото учителките са гладни и ще съберат кестените. И защо жълъди в детските градини прасета ли се отглеждат или нашите деца по детските градини?
      Явно тази госпожа от фондация ХАХО е опънала някакви евро средства и сега имитира дейност!
      • До
        доктор Асенова
        2 0
        16:05, 9 окт 2021
        Крилатките могат да докарат сенна хрема и алергии на подрастващите.
    • 4
      Ха
      Халоточна
      0 -1
      16:57, 9 окт 2021
      Куха лейка! Куха, като поцинкована кофа са Ви е и фондацията и главите
    Последни новини