От х:

Днес в x:

Вкусно и полезно: Невероятната сила на кестените

На кестените приписват магически и изцелителни качества. Точно сега е времето да си вземете няколко нападали диви кестени и да ги сложите в джоба. За прочистване, за добър сън, за отнемане на лошата енергия (сложете 3 до монитора :), за успокояване - това са традиционните сили на дивите кестени, с които сега са засипани нашите улици и паркове. Но тук ще стане дума за сладките (култивирани) кестени, които са малко пренебрегнати в нашето меню.

Кестените са ценен източник на хранителни вещества в много култури, по-специално тези в Китай, Корея, Япония и Средиземноморието. Те са култивирани преди повече от 6000 години в Китай и 3000 години в Европа. Гърците смятат, че кестените значително превъзхожда бадемите, лешниците и орехите по хранителни качества и ползи.

Има 4 вида кестени, а именно, европейски, китайски, японски и американски кестен, като между тях има значителни различия в модела на растеж. Китайският кестен расте бавно и има широки форми, докато американските и европейските са известни с по-бързия си растеж, удължени и тесни форми.

Ядливата ядка, която също наричаме кестен е обвита от външна обвивка, която е твърда и дебела и вътрешна, която е по-тънка, като ципа.

Печени или варени с тънката ципа върху тях, кестените са хранителни и вкусни, а също и много полезни. Невероятно е колко са полезни, а и точно сега е сезонът им. Прочете по-долу какви са фактите, обяснени от framar.bg:

Хранителна стойност на кестените

Кестените осигуряват около 200 калории на 100 грама порция, което се дължи на високото съдържание на въглехидрати в тях. Те са богати на витамин С и минерали, като мед и магнезий, аминокиселини и антиоксиданти. Освен това, способността им да образуват оксалатни съединения, отлагащи се в бъбреците под формата на бъбречни камъни е значително по-малко от другите ядки.

Хранителни стойности на кестените в 100 грама:

Енергия - 200 Kcal
Въглехидрати - 44 г
Мазнини - 1.3 г
Протеин - 1,6 г
Витамин А - 1 мкг
Витамин В1 - 0.144 мг
Витамин В2 - 0.016 мг
Витамин B3 - 1.102 мг
Фолиева киселина - 58 мкг
Витамин В6 - 0.352 мг
Витамин С - 40,2 мг
Калций - 19 мг
Магнезий - 30 мг
Желязо - 0.94 мг
Фосфор - 38 мг
Цинк - 0,49 мг
Калий - 484 мг

Фибри

В 100 грама кестени се съдържат 3 грама фибри, което е с 2,1 грама повече от това на орехите, с 1.9 повече от това на шам фъстъка и около два пъти, колкото това на лешниците. Богатото съдържание на фибри прави кестените храна с нисък гликемичен индекс, което означава, че повишават кръвната захар бавно.

Мастни киселини

Кестените съдържат високи нива на есенциални мастни киселини, които са от полза за здравето на сърдечно-съдовата система и правилното неврологично развитие на бебето. Проучване в Португалия е установило наличие на 4 форми на триглицериди в кестените.

Фолиева киселина

Порция от 85 грама кестени осигуряват около 35 % от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина. Фолиевата киселина е водоразтворим витамин, който има важна роля в превенцията на някои неврологични дефекти в плода, което го прави идеален избор за бременните жени.

Полезни свойства на кестените

Поддържат еластичността на кръвоносните съдове

Кестените способстват за снижаване на „лошия холестерол“ в кръвоносните съдове.

„Лошият холестерол“ може да образува плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове, което води до тяхното втвърдяване. Кестените изчистват тези плаки и поддържат еластичността на съдовете на оптимално ниво.

Стягащи свойства

Кестените имат противовъзпалителни свойства, които ги правят чудесно средство срещу подуване и болки, дължащи се на разкъсване на телесните тъкани. Те помагат за по-бързо зарастване на рани и успокояват тъканите. Това действие на кестените е особено полезно и ефективно при лечение на хемороиди.

Антиоксидантно действие

Голямото количество витамин С, галова киселина и елагова киселина правят кестените силен антиоксидант. Това, заедно с високото съдържание на манган, прави кестените полезни за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

Свободните радикали се произвеждат в тялото в резултат на редица явления и реакции в организма. Неконтролираният растеж на свободни радикали води до увреждане на клетките и повишава риска от рак. Кестените с техните антиоксидантни свойства са отлично средство за детоксикация и повишаван на имунната функция на организма.

Стабилни нива на енергия

За разлика от много други ядки, кестените имат високо съдържание на въглехидрати (44 грама на порция 80 грама). Въглехидратите в тях са сложни и те се усвояват значително по-бавно от простите въглехидрати. Това означава, че енергийните нива, които осигуряват са постоянни, а не моментни йо-йо енергийни изблици.

По-добро храносмилане

Обикновено фибрите в храната няма да изиграят своята роля правилно, ако има недостатъчно вода в организма. Но комбинацията от високо съдържание на вода и фибри в кестените ги прави идеален избор за подобряване на храносмилането. Фибрите абсорбират водата и правят изпражненията меки и улесняват преминаването им през стомашно-чревния тракт. Това предотвратява запек.

Кестените са са полезни и за облекчаване на гадене.

Превенция на инфаркт и инсулт

Заедно с витамин В12 и фолиева киселина, витамин В6 регулира и контролира нивата на хомоцистеин в кръвта.

Хомоцистеин е аминокиселина, чиито високи нива са свързани с възпаление и увреждане на кръвоносните съдове. Тази аминокиселина може да предизвика тежки запушвания на артериалните съдове и недостиг на богата на кислород кръв към сърцето. Хората с високи нива на хомоцистеин са с повишен риск от развитие на инфаркт или инсулт.

Кестените са ядки, богати на витамин В12 и значителни нива на фолиева киселина в тях, които могат да помогнат за понижаване на хомоцистеина в кръвта.

Превенция на бъбречни камъни

Оксалатите са йони, свързани с повишаване на риска от образуване на камъни в бъбреците. Калциевият оксалат е един от честите виновници за камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Нивата на оксалат в нашето тяло се определят от храната, която ядем. Кестените съдъжат ниски нива на оксалати, което ги прави от полза за превенция и лечение на бъъбречни камъни.

Калият в кестените регулира и контролира освобождаването на калций в организма. Той подпомага отлагането на калций в костите с минимално количество попадане в кръвта, което е друг фактор обуславящ полезното им действие.

Здрави зъби и кости

Всички знаем, че здравето на зъбите и костите е неизменно свързано. Това, което работи за едното, работи и за другото. Калцият и фосфорът са два минерала, които са от съществено значение за здравето на костите, тъй като те съставляват основна част от тях. Освен тях обаче, за да изпълняват оптимално функциите си, костите се нуждаят и от магнезий. Магнезият участва в образуването на зъбния емайл и предпазва костите от дегенерация и разрушаване. Кестените осигуряват калций, фосфор и магнезий заедно.

Заболявания и състояния, при които кестените са от полза:

Цьолиакия

Кестените не съдържат глутен – протеин, който може да увреди тънките черва и да предизвика множество симптоми. Това е и причината много от безглутеновите храни да съдържат кестени.

Висок холестерол

Кестените съдържат приблизително 21 % от препоръчителния дневен прием на диетични фибри, което е необходимо, за да се подпомогне понижаването на холестерола в кръвта. Те също така са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова и палмитолеинова киселина, които, според проучванията, спомагат за увеличаване на "добрия холестерол и намаляване на лошия".

Диария

Кестените и по-специално, кората от тях, е доказано ефективно средство срещу диария. Водата, в която се варят кестените заедно с черупките е богата на танини, които в контролирани количества могат да Ви избавят от диарията.

3 лъжици натрошени кори (или еквивалентно количество цели кестени с черупки) се варят в един литър вода в продължение на 20 минути и се пие по 3-4 чаши на ден.

Внимание! Кестените не бива да се прилагат при деца, тъй като дори малки грешки в дозировката при деца и кърмачета може да доведе до предозиране на танини.

Хиперфункция на щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в нашето тяло. Тя произвежда два важни хормона, наречени трийодтиронин и тироксин. Щитовидната жлеза регулира скоростта, с която тялото ни използва енергия, синтезира протеини и контролира чувствителността на тялото ни към други хормони.

Елаговата киселина в кестените е полезна в случите на хиперфункция (хипертиреоидизъм), тъй като потиска хормоналната секреция.

Респираторни заболявания

Кашлица, простуда, бронхит и възпалено гърло са едни от най-честите респираторни проблеми, свързани с дискомфорт и болка.

Кестените имат отхрачващо действие, което ги прави подходящо средство при тези условия.

Наднормено тегло

Загубата на излишното тегло е важно, но също толкова важно е това да става по здравословен начин. Нездравословният хранителен режим може да причини много щети в организма в дългосрочен план. Диетата е най-важната част от програмата за загуба на тегло и кестените в нея са най-подходящи поради факта, че са с ниско съдържание на мазнини, но висок енергиен коефициент.

Изобилието от фибри допринасят за по-дългото усещане за ситост и намаляване на апетита. Минералният състав и водата в кестените допълнително контролират и доставят нужните електролити.

При бременност

Бременността е важен момент за всяка жена. През този период, тя не само е отговорна за отглеждане на бебето вътре в нея, но също така и за осигуряване на себе си и на него на всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. С нарастването на плода се увеличават и нуждите, както на майката, така и на бебето.

Кестените осигуряват калций, витамини и важни минерали, които правят костите силни и предотвратяват спазмите на мускулите, които често се случват при бременните.

Електролитен дисбаланс

Електролитите са вещества, които във воден разтвор се разпадат на йони с важно значение и функции в организма, включващи основно натрий, магнезий, калий и карбонати. Друга важна функция на електролитите е да транспортират нервни импулси от мозъка към различни части на тялото ни и обратно.
Загубата на електролити се осъществява физиологично чрез отделяните екскременти и изпотяване и диетата е тази, която трябва да осигури нужните количества отново.

Кестените съдържат безопасни и разумни количества калий и магнезий, които са необходими за електролитния баланс.

Анемия

Желязото и меда са два важни елемента, необходими за кръвта.

Кръвта е основното траснпортно средство на кислорода до различни части на тялото ни. Това всъщност се осъществява от компонент в нея, съдържащ желязо, познат като хемоглобин. Другият компонент, който превозва кислород към различните части на тялото се нарича хемоцианин. Той се състои от мед, който свързва молекула кислород между два от атомите. Въпреки че не е толкова ефективен, колкото хемоглобина, хемоцианина също е от важно значение за тази функция.

Кестените съдържат адекватни количества желязо и мед, поради което хората страдащи от анемия могат да ги консумират за облекчаване на анемията.

Странични ефекти на кестените

Кестените са много богати на витамин В6, който е водоразтворим витамин. Въпреки че шансовете за предозиране на водоразтворими витамини са редки, тъй като те не се съхраняват в тялото, дългосрочните завишени дози витамин В6 може да причинят проблеми с мозъка и нервната система.

Някои хора могат да проявят алергична реакция към кестените, тъй като са установени алергенни протеини в тях, които са показали сходна структура с алергените в дъба.

Хората, които са алергични към, ядки трябва да бъдат внимателни, тъй като е възможно алергична реакция да настъпи и от кестените.

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ех
    Ехо
    1 -2
    19:19, 28 окт 2021
    ''Точно сега е времето да си вземете няколко нападали...'' Само ако им се наслаждавате гледайки ги. Само определен вид кестени се ядат. Дивите, не. В началото статията се разбира малко двузначно.
    • Gh
      ghj
      2 0
      10:26, 29 окт 2021
      Така става като си недоклатен и те мързи да четеш!
Последни новини