От х:

Днес в x:

В гробищните паркове не смогват по поддръжката заради малък щат работници

Изображение 1 от 5

    Обредният дом в Хасково е спрял временно извършването на допълнителни услуги за поддръжка на гробове, заради многото натрупана работа по почистването и завишения брой на погребенията напоследък. За проблема сигнализира в Haskovo.net хасковлийка, на която й било отказано да си плати таксата от 15 лв. за подравняване на гроб на нейни близък, който се намира на Централния гробищен парк.

    Жената държи за 40-я ден от смъртта на майка си да извърши подравняването, но й било отказано категорично. Тя се съмнява, че по този начин от траурната служба се опитват да извиват ръцете на хората, за да плащат те поддръжка за цяла година. Годишен абонамент за поддържането на един гроб струва 150 лв, а за два -200 лева. В момента такава е платена за 40 гроба, предимно от роднини, които са в чужбина и не могат да се грижат за тях. Има и еднократна такса за почистването на гроб, която е 15 лева.

    Управителката на Обредния дом Лиляна Петров призна, че има проблем с поддръжката, защото няма хора. Тя е запозната с казуса поставен и в сигнала до сайта и вече е дала писмен отговор на жената.

    Четирима души в момента се грижат за всичко по почистването в трита гробищни парка на Хасково, и не смогват, обясни Петрова. Има около 60 натрупани поръчки. Напоследък са и много погребенията, само за днес са трима починалите от коронавирус, които от Обредния дом взимат от домовете им при специални мерки за сигурност и след това траурните автомобили се дезинфекцират. Всичко това отнема повече време от обичайното.

    Служителите на място в Централния гробищен парк допълниха, че в момента земята е много суха, пръстта там е много твърда и подравняване трудно става.

    От Обредния дом са потърсили помощ от Общината, откъдето са им обещали подкрепа в ситуацията със служители от Общинското предприятие „Екопрогрес“. Лиляна Петрова обаче смята, че е необходимо да бъдат разписани още щатни бройки за общи работници за гробищните паркове, за да може да се покрият и допълнителните поръчки за поддръжка, заявени от гражданите. „Отказваме да вземем такса на госпожата, която се е жалвала, тъй като не можем да изпълним поръчката в срок заради липса на достатъчно работници“, обясни още по частния казус Лиляна Петрова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (19)

    • 1
      Гр
      Гражданка
      24 0
      15:04, 6 окт 2021
      Таксите за погребения станаха двойно по скъпи.Бива да увеличите заплатите не да се оправдавате че има много погребения.Гледайте си съвестно работата.
      • Бо
        Бочко
        10 0
        15:11, 6 окт 2021
        Освен да вземем и да стачкуваме и сами да си правим погребенията и мъртъвците да се заравят по паркове и градинки.
      • Яз
        Язь ,каунь
        0 0
        23:19, 5 окт 2023
        А Лиляна къде ли ще легне един ден.
    • 2
      12
      123456
      21 -2
      15:42, 6 окт 2021
      Хасковските гробищни паркове са най зле уредени и поддържани от десеттилетия.Когато вали се гази кал до коленете.Има само няколко асфалтирани улици.И лятно време е змиярник.А общината нехае.А сега и оправдания за платената поддръжка.Хората си плащат и нямало кой,да не говорим за останалото.Ама и хасковлии си мълчат,макар че всички имаме починали близки.
      • Га
        Гарга
        24 -2
        16:35, 6 окт 2021
        Посочете ми нещо което е наред в този град?? Вик-много проблеми,инфраструктура,паркинзи,асфалтирани улици,канализация Болярово,още да изреждам ли? А най-големият проблем? Ами простотиятя на народа- търпи и се оставя да го мачкат,плаща вода като за златна вместо да слезе на площада и с лопати и мотики да изрита цялата измет събрана от кол и въже в Областната и Общинска бърлога наречена Администрация!! Тогава недейте рева-всеки народ заслужава съдбата си!
      • 13
        13
        6 -1
        21:49, 6 окт 2021
        Най голяма вина има тази Лиляна тя направи някаква смесица от общински и частни сдужения за да управлява /граби/ от мъкъта на хората.И още я държът на работа и то като управител всичкия този хаус е сътворен от нея. Незабавно я уволнявайте и щесе оправят нещата стига тази лилянка да е далеч от обредния дом.
    • 3
      Кр
      красен
      4 0
      15:50, 6 окт 2021
      Специално за змиите е вярно.Дано по скоро застудее за да можем без страх да ходим до гробовете на близките си
    • 4
      Гр
      Гражданка
      14 -1
      15:52, 6 окт 2021
      Всички , които се оправдават да се махат .все некъдърни в този опустял град.
    • 5
      Ра
      Ралица
      13 0
      16:07, 6 окт 2021
      Има само началници,а работниците къде са...бягат ли или какво.
    • 6
      Ха
      Хасковлия
      21 -2
      16:16, 6 окт 2021
      Стегнете се ,,Обреден дом" ХАСКОВО!
      Стегнете се Община Хасково!
      Плащаме си данъците,плащаме си погребенията,плащаме си гробовете(някой и преди да си отидат от земният път ПРЕДВАРИТЕЛНО),вземете си хубава техника и действайте,а не да напръскате с Раундъп един път на годината,и на снимката да ми вдигате раменете.
      Днес и главният инженер на ВиК Хасково вдигаше рамене,че няма пари за тока, защото 💯% се вдигнал,ами,на мен не се вдига с 💯% заплатата ,нали,ама и аз работя.
      Като хващате 💯% ромска ръка,така ще е ,така ще е и защото няма вече българи в Хасково,а само роми, турци,и скоро на преброяването ще пише,че в Хасково няма БЪЛГАРИ!!!!
      Така,че ,не ми вдигай заплатите на ромите,защото са ниско квалифицирани,и,ако трябва,госпожата на снимката да хваща ръчната коса и да почва да коси тревата,както нашите близки,които тънят в треви,кал,кърлежи,змии,и най-вече в безхаберие.
      • Ха
        Хасковлийка
        1 -2
        12:28, 7 окт 2021
        Госпожата от снимката не заема позиция на ниско квалифициран персонал(явно не сте запознат), а в задълженията не й влиза да коси трева.
    • 7
      Та
      Татяна
      9 0
      19:48, 6 окт 2021
      От вчера ли е този проблем? Нима управителката на обредния дом чак сега вижда проблема? Защо всичко в този град тръгна още повече надолу?
    • 8
      Ив
      иван
      10 -2
      20:09, 6 окт 2021
      Началничката на обредния дом е несменяема от години
    • 9
      ЕД
      Е да
      7 0
      20:26, 6 окт 2021
      Е да оправдания много, а парите дето даваме къде отиват.
      • 13
        13
        6 -2
        21:52, 6 окт 2021
        При Ли ля н ка-пепелянка.
    • 10
      Аз
      АЗ
      6 -1
      23:09, 6 окт 2021
      haskovo.net-вашите журналисти само констатират фактите. Но защо не установят,че:
      1.Според приетата през 2016г. Наредба за управлението и стопанисването на гробищните паркове на територията на Община Хасково Обреден дом са монополист.По този начин не се допускат частните агенции да извършват дейности по подръжката на гробищните паркове, защото трябва да имат разрешение от Обреден дом и те не предлагат такива услуги.
      2. Дали спирането на подръжката на гробищните паркове точно сега с оправданието, че нямат достатъчно работници не е свързано с предстоящите избори и възможното купуване на гласове.
      3.Възможно ли е договаряне на граждани пряко с работници на Обреден дом,които да извършват услугите на по-високи цени, при което е вероятно работниците да заплащат на ръководителите си част от припечелените от тях с труд пари. Такъв случай вече имаше в общинското предприятие по почистването, при което работниците са заплащали по 50 лева на началничката си.
      4.За какъв Обреден дом може да се говори, след като неговите служители не зачитат траурните ритуали от българската обредност. Нещо, което не са го правили дори по време на турското робство - справка трилогията на Яна Язова и романът "Бурята" на Цончо Родев.
      5. Каква е ролята на управителя на Обреден дом за така създадения хаос.
      • 12
        123
        5 -1
        04:41, 7 окт 2021
        Проверете кой прави оформлението на гробовете- едни и същи хора тази Лиляна не допуска други фирми.Тези същите се отчитат ЕЖЕДНЕВНО на шефката лиляна. Проверете дали издават касови бележки за взетите пари -не защото нямат регистрирани фирми и всичко потъва в джоба на Лиляна и сие.
    • 11
      До
      До общинския съвет Хасково
      3 -1
      06:11, 7 окт 2021
      Обреден дом и гробищата на Хасково са Лицето на Хасково. Но Хасково няма качествен Кмет а заместник му е един люлю дето си бърка или в носа или в гащите. Да се назначат повече персонал отговорни и дейни хора.Всяко гробище с по 4 работника допълнително та да станат малко по прегледни кмета Станчо да се вземе в ръце..
      Всичко писано е вярно.
    • 12
      На
      Наско
      0 0
      17:31, 10 окт 2021
      Трябва до един да се смени целият персонал само пари искат крайно време да се махнат
    Последни новини