От х:

Днес в x:

Седем проекта от 20 предложени ще изпълнят жителите на Войводово, Малево и Стамболийски

Седем проекта от 20  предложени, ще  получат финансиране за изпълнението им в селата Войводово, Малево и Стамболийски при пилотното изпълнение на Програмата за граждански бюджети. Финансирането за тях е от 3 хил.лв.
Тези, които ще бъдат реализирани, са избрани от жителите на трите села като приоритетни. За тях хората гласуваха онлайн.
Във Войводово повече от 1/3 от гласувалите са подкрепили идеята да се подменят входната врата на НЧ "Отец Паисий - 1925г." и прилежащите към нея прозорци.
В Малево първото място с еднакъв брой гласове си делят 3 граждански инициативи. Хората са гласували да бъдат поставени пейки и да бъдат ремонтирани съораженията до училището, да се финансира и създаването на  музейна сбирка към читалището, но също така искат и поставяне на пейки в парка в центъра. 
В село Стамболийски най-голяма подкрепа среща идеята за облагородяване на парка пред детската градина, следвана от инициативата за облагородяване на пространството пред Клуба на инвалидите и диабетиците. На трето място жителите на Стамболийски са поставили изграждането на система за видеонаблюдение, но поради големия размер на сумата, необходима за реализирането на тази инициатива, тя отстъпва място на инициативата, класирана на четвърто място - ремонт на парка в центъра.
Изборът на инициативи в пилотното изпълнение на Програмата за граждански инициативи е минал при относително голям интерес от страна на жителите на трите села. В гласуването са сее включили 5% от жителите на Стамболийски, 4,2% от жителите на Малево и 1% от жителите на Войводово. За сравнение в тазгодишното издание на "София Избира" (първата програма за граждански бюджети изпълнявана в България) участие са взели 1,83% от жителите на града, а в държавите от Северна и Южна Америка, от които произлиза инициативата, обикновено в първите издания вземат участие по-малко от 1% от жителите на съответния град, съобщават от Фондация "Хало" която работи по инициативите съвместно с община Хасково. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За един приятел питам
  • 2
    Ед
    един
    1 0
    09:03, 25 авг 2021
    За тия пейки биваше да пишат и засаждане на дървета, щото на пейките се сяда пролет-лято-есен, посред лято кой ще седне баш в пека, или зимата в снега?!
Последни новини