От х:

Днес в x:

33 опасни язовира не са ремонтирани, 585 милиона похачени

Министър Кирил Петков предостави актуалната към момента информация в отговор на въпрос на Мая Манолова за над 500-те милиона лева за ремонт на язовири. На каква фаза са ремонтите, къде са парите, запита депутатът от ИБГНИ по време на изслушването на служебното правителство в НС.

Към "Монтажи" - фирмата, която трябва да ремонтира всичките тези язовири, са преведени 582 милиона, отговори министър Петков. Към днешна дата има само 10 завършени язовира, от които само 5 са пълни, другите 5 стоят празни. Петте пълни след проверка са били предоставени на предприятието, което трябва да ги обслужва. 18 са с приключили ремонти в процес на завършване на документацията.

104 язовира са в процес на ремонтни дейности, 83 - в процес на обследване.

52 язовира са с прекратени договори, първо са били възложени, после договорите да били прекратени и веднага държавата губи 3,3 милиона лева. Защо са прекратени, не е много ясно, заяви министър Петков.

Самите договори на "Монтажи" са концентрирани в 6-7 фирми, реално е нямало обществени  поръчки, нито търг. "Част от тези компании можете да ги видите на съвсем различни места - една и съща компания е най-добрата за Сливен и най-добрата за Ловеч", каза министър Петков.

Цените, по които ДКК е платила на "Монтажи" е 2 пъти пазарните цени на бетона и пет пъти пазарните цени на транспорта. Грубо, по изчисления на Петков, около 200 милиона са надплатени - "пари на данъкоплатците, които са изхвърлени".

По-притеснително от всичко това: "Направихме работна група да обследваме кои са най-опасните или с най-голям проблем около тях, като направихме ясен критерий - колко са близо до населени места, до ключова инфраструктура и в какво състояние са." Работната група е установила, че има 33 язовира, които са в най-тежко състояние, с най-голям потенциален лош ефект върху съседните селища.

От тези 33 язовира нито един не е сред десетте завършени, нито един не е сред 18-те, които са почти завършени, а 11 от тези 33 опасни язовира даже не са възложени да бъдат обследвани.

Средствата са похарчени, имаме 5 пълни язовира, 10 завършени и нито един от опасните не е завършен, а даже 11 не се обследват, обобщи Петков ситуацията.

Агенцията по обществени поръчки е информирала ДКК и "Монтажи", че са нарушили ЗОП и трябва да преустановят подобни практики. За съжаление, обаче всичките тези договори с тези фирми са подписани и всичките пари са договорени. В момента има 140 млн. останали и всичките са договорени, прекъсването на тези договори би довело до съдебни дела срещу държавата.

Абсурдно е тези язовири да са в министерство на икономиката, защото, когато не се използват, те стоят празни. Много по-целево е тези язовири да отидат в министерство на земеделието, където могат да се използват за вода за напояване, завърши министър Кирил Петков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини