От х:

Днес в x:

Нови модерни съдове за смет разполагат в Перник

Започна разполагането на нови съдове за смет в Перник, съобщи общинският пресцентър. Първите 50 контейнера ще бъдат поставени днес в най-големия пернишки квартал "Изток", а до няколко месеца новата система за сметосъбиране ще заработи във всички населени места в общината. "ЗМБГ" АД, която извършва дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на територията на община Перник, ползва опита на водеща италианска фирма. Системи като тази, която ще се въведе в Перник, са приложени в градове като Буенос Айрес, Барселона и Флоренция, уточнява пресцентърът и допълва, че тя вече се използва в Бургас, Русе и в столичния район "Дружба".

Старите контейнери "Бобър" са малки и нехигиенични, защото позволяват капаците им да са отворени, отпадъците да се разпиляват денонощно. С въвеждането на новия тип контейнери и машини за тяхното обслужване този проблем отпада. Освен това новите съдове са с до два-три пъти по-голям капацитет. Те са конструирани изцяло от стомана, а изработката им не позволява да стоят отворени по-дълго от времето, необходимо за изхвърляне на боклука. Старите контейнери не са устойчиви, податливи са на запалване, в тях лесно може да влязат животни, имат движещи се части, които лесно се повреждат, пълнят се с вода при обилни валежи.

Въпреки, че броят на контейнерите ще бъде намален, в същото време обемът, който те могат да съхраняват е по-голям отпреди. Това води до улеснение на работата на сметопочистващата фирма и подобрява качеството и бързината на услугата. Новите контейнери ще се обслужват 3-4 пъти по-бързо от старите, тип "Бобър", защото всичко е автоматизирано, уверява пресцентърът.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Нетърпелив
    1 0
    11:10, 25 юни 2021
    Очаквам публикация по темата и месец след като ги поставят!
Последни новини