От х:

Днес в x:

6 °C

Подсилват яз. "Студена" с вода от карстов извор. Преглед на печата

24 часа

Подсилват яз. "Студена" с вода от карстов извор

С 9,90 лв. вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия Националният осигурителен институт. Така през 2020 г. за всеки месец недостигащ стаж ще трябва да се плащат по 120,78 лв.

Причината за увеличението на цената на стажа е, че от началото на 2020 г. минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще е 610 лв. Според Кодекса за социално осигуряване именно върху него се изчислява цената на недостигащия за пенсиониране стаж. Размерът на вноската за пенсия остава непроменен - 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Труд

Къщата на ужасите - заключена с вериги

Къщата на ужасите в Нови Искър, в която бяха застреляни петима, а шести член на семейството беше намерен убит недалеч от нея, е заключена с дебели вериги и никой не смее да пристъпи прага є. Почти 2 г. мястото тъне в злокобна тишина, а съседите инстинктивно преминават на отсрещния тротоар. Според тях, домът е бил обявен за продан, но все още не се е обадил нито един човек.

И досега съседите с ужас си спомнят 2 януари 2018 г., когато в къщата на ул. "Лозянски дол" 5 бяха открити труповете на Неделчо Юнаков на 41 г., 20-годишният му син Георги, 16-годишната му доведена дъщеря Нанси, 18-годишният є приятел Боби, както и бабата на момичето. Монитор

Унищожават 24 000 прасета в свинекомплекса в Никола Козлево

"Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин от ветеринар", обясни директорът на Областаната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Шумен д-р Катя Райкинска, а заместник-управителят на Шуменска област Петко Шаренков допълни, че мястото на загробване на труповете е съгласувано с всички необходими институции.

Заради случая в Козлево в Шумен пристигнаха проф. Паскал Желязков - изпълнителен директор на БАБХ, д-р Цвятко Александров - зам. изпълнителен директор на БАБХ, проф. Георги Георгиев - директор на Център за оценка на риска, както и представители на МЗХГ, те участваха и в заседанието на епизоотичната комисия. Според прокуриста на "Бони холдинг" Цветан Илиев холдингът ще претърпи загуби от порядъка на 10 милиона лева.

Сега

Путин и Ердоган викат Борисов в Истанбул

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото "Балкански поток" реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб "Балкан", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Капитал дейли

Сливен има вода за още четири месеца, Ботевград - за три месеца, Перник - за 25 дни

След множество публикации в социалните мрежи за пресъхващи язовири из цялата страна регионалният министър Петя Аврамова обяви на специална пресконференция, че "воден апокалипсис" не грози България. Тя успокои, че споделените притеснения за язовирите "Тича", "Камчия" и "Асеновец" са неоснователни. Но на фона на случилото се в Перник подобни твърдения трябва да се приемат с известно недоверие.

Все пак още на 3 септември депутати от БСП зададоха въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов и регионалния министър Петя Аврамова относно намаляващото количество вода в язовир "Студена" и постоянните аварии в община Перник, които лишават жителите й от вода.

Дума

Още боклук от Италия и в склад във Враца

Тонове отпадъци от Италия откриха проверяващи на нелицензирана за тази цел площадка във Враца, съобщи bTV.

Боклуците били открити след сигнал на граждани до телевизията, която пък уведомила

РИОСВ във Враца. Вносните боклуци се съхраняват на ул. "Складова" в областния град, а проверката установила, че порталът на обекта е отворен и до отпадъка се стига без проблем. На мястото има повече от 50 употребявани тонер касети от принтери.

Според служители в склада боклукът е там от ноември м. г., а според документите идва от Италия и не е опасен. Тепърва обаче ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците, заяви директорът на врачанската екоинспекция Христо Христов.

Стандарт

Доган: Не съжалявам, че избрах такава съдба!

"Не съжалявам, че избрах такава съдба. Рядък шанс за живота на човек е да живее в едно наситено преходно време.

Но ако си имал възможността да бъдеш и част от колективната субективност на тези промени е привилегия на съдбата, която трябва да приемеш не като нещо, което ти е дадено даром, а като отговорност."

Това са думите на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган за 30-годишния юбилей на Движение за права и свободи, съобщи Арда нюз.

Земя

Новогодишен шок с цените

Серия от ценови шокове удари българина веднага след новогодишните празници. Минималната работна заплата се повишава с 50 лв. и вече е 610 лв.

Поскъпва обаче водата в почти цялата страна. За София ръстът е със 7%, или 2.76 лв. за кубик вода. Най-голямо е увеличението в Кърджали - с 9,7% до 2,61 лева за кубик, а най-малко е повишението в Пловдив - с 0,5% до 2,22 лв. Шумен остава сред градовете с най-скъпа цена на водата. Там тя ще струва 3,54 лв. Във Варна водата от 1 януари 2020 година ще струва 3,21 лв., в Русе - 3,15 лв., в Бургас - 3,08 лв., в Ямбол - 3,03 лв., във Враца - 3,27 лв., в Добрич - 3,45 лв., във Видин - 2,54 лв., в Габрово - 2,71 лв., в Плевен - 2,88 лв., в Благоевград - 2,35 лв., в Стара Загора - 3,01 лв., в Ловеч - 3,16 лв. Засега водата в бедстващия Перник няма да е с по-висока цена, обеща икономическият министър Емил Караниколов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини