От х:

Днес в x:

Подсилват яз. "Студена" с вода от карстов извор. Преглед на печата

24 часа

Подсилват яз. "Студена" с вода от карстов извор

С 9,90 лв. вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия Националният осигурителен институт. Така през 2020 г. за всеки месец недостигащ стаж ще трябва да се плащат по 120,78 лв.

Причината за увеличението на цената на стажа е, че от началото на 2020 г. минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще е 610 лв. Според Кодекса за социално осигуряване именно върху него се изчислява цената на недостигащия за пенсиониране стаж. Размерът на вноската за пенсия остава непроменен - 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Труд

Къщата на ужасите - заключена с вериги

Къщата на ужасите в Нови Искър, в която бяха застреляни петима, а шести член на семейството беше намерен убит недалеч от нея, е заключена с дебели вериги и никой не смее да пристъпи прага є. Почти 2 г. мястото тъне в злокобна тишина, а съседите инстинктивно преминават на отсрещния тротоар. Според тях, домът е бил обявен за продан, но все още не се е обадил нито един човек.

И досега съседите с ужас си спомнят 2 януари 2018 г., когато в къщата на ул. "Лозянски дол" 5 бяха открити труповете на Неделчо Юнаков на 41 г., 20-годишният му син Георги, 16-годишната му доведена дъщеря Нанси, 18-годишният є приятел Боби, както и бабата на момичето. Монитор

Унищожават 24 000 прасета в свинекомплекса в Никола Козлево

"Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин от ветеринар", обясни директорът на Областаната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Шумен д-р Катя Райкинска, а заместник-управителят на Шуменска област Петко Шаренков допълни, че мястото на загробване на труповете е съгласувано с всички необходими институции.

Заради случая в Козлево в Шумен пристигнаха проф. Паскал Желязков - изпълнителен директор на БАБХ, д-р Цвятко Александров - зам. изпълнителен директор на БАБХ, проф. Георги Георгиев - директор на Център за оценка на риска, както и представители на МЗХГ, те участваха и в заседанието на епизоотичната комисия. Според прокуриста на "Бони холдинг" Цветан Илиев холдингът ще претърпи загуби от порядъка на 10 милиона лева.

Сега

Путин и Ердоган викат Борисов в Истанбул

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото "Балкански поток" реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб "Балкан", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Капитал дейли

Сливен има вода за още четири месеца, Ботевград - за три месеца, Перник - за 25 дни

След множество публикации в социалните мрежи за пресъхващи язовири из цялата страна регионалният министър Петя Аврамова обяви на специална пресконференция, че "воден апокалипсис" не грози България. Тя успокои, че споделените притеснения за язовирите "Тича", "Камчия" и "Асеновец" са неоснователни. Но на фона на случилото се в Перник подобни твърдения трябва да се приемат с известно недоверие.

Все пак още на 3 септември депутати от БСП зададоха въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов и регионалния министър Петя Аврамова относно намаляващото количество вода в язовир "Студена" и постоянните аварии в община Перник, които лишават жителите й от вода.

Дума

Още боклук от Италия и в склад във Враца

Тонове отпадъци от Италия откриха проверяващи на нелицензирана за тази цел площадка във Враца, съобщи bTV.

Боклуците били открити след сигнал на граждани до телевизията, която пък уведомила

РИОСВ във Враца. Вносните боклуци се съхраняват на ул. "Складова" в областния град, а проверката установила, че порталът на обекта е отворен и до отпадъка се стига без проблем. На мястото има повече от 50 употребявани тонер касети от принтери.

Според служители в склада боклукът е там от ноември м. г., а според документите идва от Италия и не е опасен. Тепърва обаче ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците, заяви директорът на врачанската екоинспекция Христо Христов.

Стандарт

Доган: Не съжалявам, че избрах такава съдба!

"Не съжалявам, че избрах такава съдба. Рядък шанс за живота на човек е да живее в едно наситено преходно време.

Но ако си имал възможността да бъдеш и част от колективната субективност на тези промени е привилегия на съдбата, която трябва да приемеш не като нещо, което ти е дадено даром, а като отговорност."

Това са думите на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган за 30-годишния юбилей на Движение за права и свободи, съобщи Арда нюз.

Земя

Новогодишен шок с цените

Серия от ценови шокове удари българина веднага след новогодишните празници. Минималната работна заплата се повишава с 50 лв. и вече е 610 лв.

Поскъпва обаче водата в почти цялата страна. За София ръстът е със 7%, или 2.76 лв. за кубик вода. Най-голямо е увеличението в Кърджали - с 9,7% до 2,61 лева за кубик, а най-малко е повишението в Пловдив - с 0,5% до 2,22 лв. Шумен остава сред градовете с най-скъпа цена на водата. Там тя ще струва 3,54 лв. Във Варна водата от 1 януари 2020 година ще струва 3,21 лв., в Русе - 3,15 лв., в Бургас - 3,08 лв., в Ямбол - 3,03 лв., във Враца - 3,27 лв., в Добрич - 3,45 лв., във Видин - 2,54 лв., в Габрово - 2,71 лв., в Плевен - 2,88 лв., в Благоевград - 2,35 лв., в Стара Загора - 3,01 лв., в Ловеч - 3,16 лв. Засега водата в бедстващия Перник няма да е с по-висока цена, обеща икономическият министър Емил Караниколов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини