От х:

Днес в x:

18 °C

Подсилват яз. "Студена" с вода от карстов извор. Преглед на печата

24 часа

Подсилват яз. "Студена" с вода от карстов извор

С 9,90 лв. вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия Националният осигурителен институт. Така през 2020 г. за всеки месец недостигащ стаж ще трябва да се плащат по 120,78 лв.

Причината за увеличението на цената на стажа е, че от началото на 2020 г. минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще е 610 лв. Според Кодекса за социално осигуряване именно върху него се изчислява цената на недостигащия за пенсиониране стаж. Размерът на вноската за пенсия остава непроменен - 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Труд

Къщата на ужасите - заключена с вериги

Къщата на ужасите в Нови Искър, в която бяха застреляни петима, а шести член на семейството беше намерен убит недалеч от нея, е заключена с дебели вериги и никой не смее да пристъпи прага є. Почти 2 г. мястото тъне в злокобна тишина, а съседите инстинктивно преминават на отсрещния тротоар. Според тях, домът е бил обявен за продан, но все още не се е обадил нито един човек.

И досега съседите с ужас си спомнят 2 януари 2018 г., когато в къщата на ул. "Лозянски дол" 5 бяха открити труповете на Неделчо Юнаков на 41 г., 20-годишният му син Георги, 16-годишната му доведена дъщеря Нанси, 18-годишният є приятел Боби, както и бабата на момичето. Монитор

Унищожават 24 000 прасета в свинекомплекса в Никола Козлево

"Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин от ветеринар", обясни директорът на Областаната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Шумен д-р Катя Райкинска, а заместник-управителят на Шуменска област Петко Шаренков допълни, че мястото на загробване на труповете е съгласувано с всички необходими институции.

Заради случая в Козлево в Шумен пристигнаха проф. Паскал Желязков - изпълнителен директор на БАБХ, д-р Цвятко Александров - зам. изпълнителен директор на БАБХ, проф. Георги Георгиев - директор на Център за оценка на риска, както и представители на МЗХГ, те участваха и в заседанието на епизоотичната комисия. Според прокуриста на "Бони холдинг" Цветан Илиев холдингът ще претърпи загуби от порядъка на 10 милиона лева.

Сега

Путин и Ердоган викат Борисов в Истанбул

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото "Балкански поток" реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб "Балкан", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Капитал дейли

Сливен има вода за още четири месеца, Ботевград - за три месеца, Перник - за 25 дни

След множество публикации в социалните мрежи за пресъхващи язовири из цялата страна регионалният министър Петя Аврамова обяви на специална пресконференция, че "воден апокалипсис" не грози България. Тя успокои, че споделените притеснения за язовирите "Тича", "Камчия" и "Асеновец" са неоснователни. Но на фона на случилото се в Перник подобни твърдения трябва да се приемат с известно недоверие.

Все пак още на 3 септември депутати от БСП зададоха въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов и регионалния министър Петя Аврамова относно намаляващото количество вода в язовир "Студена" и постоянните аварии в община Перник, които лишават жителите й от вода.

Дума

Още боклук от Италия и в склад във Враца

Тонове отпадъци от Италия откриха проверяващи на нелицензирана за тази цел площадка във Враца, съобщи bTV.

Боклуците били открити след сигнал на граждани до телевизията, която пък уведомила

РИОСВ във Враца. Вносните боклуци се съхраняват на ул. "Складова" в областния град, а проверката установила, че порталът на обекта е отворен и до отпадъка се стига без проблем. На мястото има повече от 50 употребявани тонер касети от принтери.

Според служители в склада боклукът е там от ноември м. г., а според документите идва от Италия и не е опасен. Тепърва обаче ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците, заяви директорът на врачанската екоинспекция Христо Христов.

Стандарт

Доган: Не съжалявам, че избрах такава съдба!

"Не съжалявам, че избрах такава съдба. Рядък шанс за живота на човек е да живее в едно наситено преходно време.

Но ако си имал възможността да бъдеш и част от колективната субективност на тези промени е привилегия на съдбата, която трябва да приемеш не като нещо, което ти е дадено даром, а като отговорност."

Това са думите на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган за 30-годишния юбилей на Движение за права и свободи, съобщи Арда нюз.

Земя

Новогодишен шок с цените

Серия от ценови шокове удари българина веднага след новогодишните празници. Минималната работна заплата се повишава с 50 лв. и вече е 610 лв.

Поскъпва обаче водата в почти цялата страна. За София ръстът е със 7%, или 2.76 лв. за кубик вода. Най-голямо е увеличението в Кърджали - с 9,7% до 2,61 лева за кубик, а най-малко е повишението в Пловдив - с 0,5% до 2,22 лв. Шумен остава сред градовете с най-скъпа цена на водата. Там тя ще струва 3,54 лв. Във Варна водата от 1 януари 2020 година ще струва 3,21 лв., в Русе - 3,15 лв., в Бургас - 3,08 лв., в Ямбол - 3,03 лв., във Враца - 3,27 лв., в Добрич - 3,45 лв., във Видин - 2,54 лв., в Габрово - 2,71 лв., в Плевен - 2,88 лв., в Благоевград - 2,35 лв., в Стара Загора - 3,01 лв., в Ловеч - 3,16 лв. Засега водата в бедстващия Перник няма да е с по-висока цена, обеща икономическият министър Емил Караниколов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини