От х:

Днес в x:

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Намерено е мястото в Черно море, където се разби изтребителя МиГ-29. Открити са и още части от самолета. Това съобщи на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

При операция за търсене и спасяване на човек се обследва по-голям район. Ако беше катапултирал майор Валентин Терзиев, той щеше да бъде спасен, обясни контраадмирал Михайлов. 

Останките са много раздробени, самолетът се е разтрошил на много малки парчета. Не е намерена черната кутия и шансовете да се случи (намирането на черната кутия - б.р.) са малки, защото машината се е разбила на малки парчета.

По думите му е бил разчетен нов район на изследване след детайлен анализ за уточняване на предполагаемото място на разбиване на самолета. Срокът, за който е бил обследван, дава сигурност, че ако майор Терзиев е бил катапултирал, е щял да бъде спасен.

В началото на операцията по издирване бяха открити части от самолета и оборудването. Тогава беше открит и биологичен материал. На следващия етап операцията продължи с издирване на останките.

Откритите останки от самолета бяха извадени от корветите и бяха предадени на Военна прокуратура. В тази операция участваха 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 гранични катера - 260 души от Военноморските сили (ВМС) и 21 от "Гранична полиция" (ГП), уточни контраадмирал Михайлов.

По издирването граждански и правителствени фирми участваха в първия етап на издирвателната операция. На 13-ти остана да работи само минен ловец 32, де факто открихме цялата площ. Открити бяха стотици контакти на всички участници. Тези контакти, които представляваха вероятност, бяха обследвани с дистанционни и подводни апарати. След подобряване на времето и детайлен анализ на цялата информация, събрана от бреговата система беше уточнено мястото, предполагаемо на разбиване на самолета от полунощ започна работа на минен ловец 32, уточни контраадмирал Михайлов.

На въпрос ще търсим ли техника за издирване и помощ от чужбина, той отговори, че не е нужно да търсим техника от други държави. "Не сме събирачи на сувенири, целта ни е да открием черната кутия", допълни шефът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

На 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". Издирването на черната кутия на самолета продължава няколко дни. Вероятната причина за падането на самолета е дефектен (или стар) боеприпас.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    Да бе
    3 0
    19:02, 17 юни 2021
    Още малко и ще повярвам на този морски контра..ал. Има ли си на представа как при малка височина при форсаж ще се извърши катапултиране. Това е равносилно на самоубийство. Нещата трябва да се търсят другаде. Защо е само една машина. Защо при бойна задача няма боен ред поне от 2 машини.Защо е оставен сам този смел пилот. За да се припише само на някого? защо бе генерали и контраадмирали? Защо ?
    • 12
      123
      3 -1
      21:55, 17 юни 2021
      Защото не се е разбил а е бил свален от амер. ракета-"приятелски огън"по грешка/дано е била грешка/Няма как да се разбие на малки парчета от удар във водата -самолета е е със супер обтекаема форма и се забива като пирон. Разбитите части щяха да са на малка площ.Миг 29 позволява катапултиране дори от място.Бог да прости душата на пилота.Никога няма да научим истината за краварската грешка.
  • 2
    Мн
    Много
    2 -1
    05:35, 18 юни 2021
    Много "грешки" станаха на краварите г-н контра. От бомбардировките над България 1943-44 г и продължават и до днес заради недалновидни ръководители на "държавата" ни. Жертвите им са много, но някой с лека ръка подминава фактите. Ако сте истински българи намерете черната кутия, за да се знае истината. Ние сме много богати. Купуват се имоти по целия свят от бивши политици, а сега за кутията се измятате и е редно някой да понесе отговорност и заплати щетите, материалните. Но кой ще може да заплати щетите в душите на близките на загиналия пилот, станал жива мишена. От това се плашите генерали, сухоземни, морски и въздушни.
Последни новини