От х:

Днес в x:

Заев очаква посещението му в София да даде нов тласък и на работата на историческата комисия

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешното му посещение в София ще даде нов тласък и на работата на смесената историческа комисия, създадена по Договора за добросъседство. 

Зоран Заев разговаря със служебния премиер Стефан Янев, на когото е представил конкретни предложения за подобряване на диалога между двете държави. 

Янев коментира срещата на Зоран Заев тази сутрин с бившия премиер и лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов, който каза, че служебното правителство има всички правомощия да даде зелена светлина за начало на преговори със Скопие още на 22 юни:

"От български политически лидери да получавам въпроси дали мога, или не мога да направя нещо, контравъпросът е, те защо не са го направили досега".

Самият Заев нарече срещите си с политически лидери у нас - дипломатическа куртоазия. 

"Тепърва следват разговорите. Република България има правителство, има президент. Това са институциите, които носят отговорност. Но куртоазията с политическите лидери е дипломатическа куртоазия, която искаме да покажем на приятелска България – и я показахме", каза македонският премиер.

Президентът Румен Радев очаква в скоро време Скопие да има посланик в София

При срещата си с премира на Република Северна Македония държавният глава подчерта, че европейската перспектива на Скопие е важна за България. 

София и Скопие са длъжни да работят така, че хората в двете държави да имат общо европейско бъдеще, което не се базира на предразсъдъци и идеологеми, подчерта Радев. Република Северна Македoния е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество, добави Радев: 

"За съжаление през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица. Диалогът беше замразен, а това, безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС".

Това, според Радев, се дължи на факта, че в подписания през 2017 г. договор за приятелство и сътрудничество между София и Скопие няма конкретни обвързващи услoвия и срокове:

"И това даде възможност за променливи тълкувания и действия". 

Двете държави трябва да решат спорните теми чрез диалог, посочи и премиерът Зоран Заев:

"Имаме приятели навсякъде по света, но те могат само да помогнат. Решението трябва да го намерим ние. Днес изпращаме послание за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двата наши братски народа. В този смисъл съм убеден, че вече имаме успех".

Македонската делегация остава в София и тази вечер, когато разговорите ще продължат в неформална обстановка.

Задълбочаване на двустранния политически диалог, разширяването на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са основните теми на разговорите.

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана.

Преди визитата у нас Заев занижи очакванията и каза, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

„Ако се постигне решение – юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет“.

Преди днешните разговори служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега, да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение.

„Надявам се практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани“.

Рано тази сутрин Зоран Заев се срещна с бившият премиер Бойко Борисов. Срещата беше излъчвана в социалната мрежа Фейсбук.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския премиер и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. „Позитано“ 20.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    Зайчето
    1 -1
    18:52, 17 юни 2021
    Зайчето очакво много блянове, но ако има истински българи при преговорите, може и да не му се получат. Защото както се вижда първо припка при мафиота борисов, а не отиде при правилните хора от правителството. Какво показа всичко това. Борисов с приказките си е чист предател на българските интереси и показва какъв тулуп е стоял начело на държавата ни от 2009 г. и какви ли не предателства спрямо България и българския народ е направил. Съдът ще му е малко.
Последни новини