От х:

Днес в x:

По-малко заявления са подадени за гласуване в чужбина

Над 72 хиляди заявления са подадени за гласуване в чужбина. Това са около 15-16 хиляди по-малко от изборите на 4 април, информира на редовния брифинг на ЦИК днес говорителят Цветозар Томов.

По думите му от това не следва, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб.

"Съществува доста голяма разлика в ситуацията на изборите от април и тези, които сега предстоят и тя се състои в това, че този път бяха открити над 500 секции на базата на гласували над 100 или повече избиратели на различни места в света. Това, както личи и по броя на подадените заявления, се отразява демотивиращо на хората в тези места, където вече има секции да подават заявления", коментира говорителят на ЦИК. Той допълни, че това донякъде е за съжаление, "защото подаването на заявление има значение не само за откриването на секции, а и за да се облекчи гласуването в изборния ден, тъй като тогава избирателят се включва предварително в списъка и не се попълват документи, че няма да гласува на друго място, които бавят и секционните комисии, и избирателите, възникват опашки и други технически затруднения".

"Трябва да сме готови за това, че е напълно възможно да гласуват повече хора, отколкото през април при по-малко подадени заявления, значи при по-къси предварителни списъци", обобщи Томов.

Има изготвен проект за местата, където ще се регистрират секции в чужбина и срокът за него изтича на 19 юни, но имаме нагласа това да стане още утре. Причина за това е, че вземането на решение за близо 800 секции ще изисква продължително заседание, трябва да се обсъдят много детайли, каза още Цветозар Томов. Според него секциите няма да са над 800 и под 750. Най-много, традиционно, секции ще бъдат открити във Великобритания, Германия и Турция.

Окончателното решение и яснота за броя на секциите в чужбина ще бъде взето до една седмица, каза говорителят на ЦИК.

Девет наблюдатели са регистрирани в ЦИК, информира другият говорител на ЦИК Росица Матева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини