От х:

Днес в x:

В началото на кампанията вотът изглежда все по-непредвидим, сочи изследване на "Галъп"

В началото на кампанията изходът започва да изглежда все по-непредвидим, сочи изследване на "Галъп".
То е по поръчка на Българското национално радио. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено от "Галъп интернешънъл болкан" в периода 3-11 юни. Изводите са от моментната снимка на електоралните нагласи, като изследването е сред 1012 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице" с таблети.

Очертават се поне няколко предизборни интриги.

Основната е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочват социолозите.

Другата интрига със символно значение е кой ще завърши пръв при положение, че в момента "Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции - това в момента е невъзможно да се предвиди, като следва да се има предвид, че теренът на изследването е след санкциите "Магнитски", но пък само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат, отбелязват от "Галъп".

Третата интрига е какви са шансовете на "Демократична България" за по-челни места - там се забелязва укрепване на резултат в последните месеци.

Четвъртата интрига е около бариерата. Най-големи шансове там има коалицията "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ".

Потенциалната официална активност ще се калкулира тепърва при публикуването на официалните избирателни списъци, пишат авторите на проучването. Декларативните нагласи към този момент изглеждат така: ако изборите бяха днес, 58,2 на сто от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували на изборите на 11 юли; 16,4 процента - че вероятно ще гласуват; 7,3 на сто - вероятно няма да гласуват; 14,7 процента посочват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Минимален дял биха гласували с "Не подкрепям никого".

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така: партията "Има такъв народ" би разчитала на 21,2 на сто подкрепа, ГЕРБ-СДС - на 21 процента, БСП - 15,9 на сто, "Демократична България" би получила 12,1 процента, ДПС - 11,9 на сто, и "Изправи се! Мутри, вън!" - 5,8 процента. "Българските патриоти" - 3,5 на сто , "Възраждане" - 2,7 процента, партията на Васил Божков "Българско лято" - 2,4 на сто. Общо 3,5 процента са за другите партии. Сред тях личат формацията около Жан Виденов, формацията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, "Атака" и др.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини