От х:

Днес в x:

21 °C

Кой посяга на Международния джаз фестивал в Банско

Отворено писмо от Татяна Илиева, съпруга на основателя, идеолога и дългогодишен организатор на Международния джаз фестивал в Банско - д-р Емил Илиев

Отворено писмо

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ

КОПИЕ ДО:
МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
Г-Н ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ,

КОПИЕ ДО:
ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДИАНА КОВАЧЕВА

КОПИЕ ДО:
Директорите на БТА, БНТ, Вtv, Нова ТВ, БНР
ВСИЧКИ МЕДИИ

О Т В О Р Е Н О П И С М О
от
Татяна Илиева, съпруга на основателя, идеолога и дългогодишен организатор на Международния джаз фестивал в Банско - д-р Емил Илиев

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
ГОСПОДА МИНИСТРИ, Г-ЖО ОМБУДСМАН,
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ
И
ДРУГИ ЗАИНТЕРЕСУВАНИ ЛИЦА,

С огромна тревога и загриженост искам да ви съобщя, че едно от най-емблематичните и престижни културни събития в България - Международният Джаз Фестивал в Банско, е на път да приключи своето съществуване с последното си 23 издание от 2020 г. В момента се извършва поредната кражба на интелектуален продукт - нещо, което повече не бива да бъде допускано в демократична България. За пореден път сме свидетели на грабителските и алчни амбиции на местната изпълнителна власт към създаден с огромен труд и любов престижен културен форум.

Ръководството на Община Банско иска да си присвои фестивала, което неминуемо ще доведе до неговата ликвидация. Защо нещо толкова успешно, донесло слава не само на град Банско, но и на цялата ни страна, трябва да се скандализира, да се правят опити да се изземе и да се унищожи от фрапираща некомпетентност?

В продължение на 23 години моят съпруг -д-р Емил Илиев организираше този фестивал като негов идеолог, създател и меценат със своята еднолична фирма. Фестивалът се превърна в неизменна част от живота на семейството ни. Докторът наричаше този фестивал "своето дете". Сблъскахме се с много трудности по организацията и утвърждаването му, търпяхме лишения от лично време, но бяхме водени от мотива той да става все по-престижен и популярен. Нашата 14-годишна дъщеря отрасна до фестивалната сцена с мечтата някой ден да замени баща си като организатор.

За съжаление, след неочакваната кончина на д-р Илиев през ноември м.г., фестивалът стана обект на апетити от различни страни. Главният претендент е Община Банско. Кметът на града - Иван Кадев, твърди, че фестивалът не е на никой друг, а на града. С това твърдение се пренебрегва огромния труд на съпруга ми, цялото му познание за интелектуалния продукт, който той създаде. Нима всеки в България може да посегне на успешния резултат от чуждия труд и да си го присвои?

Съпругът ми направи този фестивал, защото обичаше музиката и вярваше, че изкуството е начин за привличане на туристи в този хубав български край. Безспорен факт е, че д-р Илиев никога не е искал да дари фестивала на Общината в Банско, тъй като тя няма компетентността да го организира, а да е продуцент или меценат не е сред присъщите и дейности. Една община, чийто местен бизнес печели от дадено събитие, има пълното основание да го подпомага финансово, заедно с останалите спонсори, така както е по цял свят, без да има претенции към него като собственик.

През февруари т.г. Общината в Банско вместо да сключи ежегодния спонсорски договор за фестивала с мен, като наследник на съпруга ми, подава заявление в Патентното ведомство да запази за себе си марката "Международен джаз фестивал Банско".

В продължение на четири месеца ръководството на Община Банско не ни даде възможност да работим по организацията на 24-то издание на фестивала. Предлагаха ни различни варианти, с които да ни вкарат в някаква форма за опериране, в която ние като наследници да загубим фестивала - ту организационен комитет, ту фондация със синекурното място "Почетен председател" за мен. Размяна на писма и разговори без последствия ни попречиха да започнем организаторската работа. На 11-ти май 2021 г. вероятно медийният шум принуди общинското ръководство в лицето на г-н Кадев да ми изпрати писмо, с което потвърждава, че с нас ще бъде подписан договор за спонсорство и се очаква в срок до 21 май да изпратим проекто-бюджет и програма, за да можем след 24 май да започнем организацията на фестивала.

Ние отговорихме в срок. Но на 19 май, отново зад гърба ни, общинското ръководство подписва договор с фирма, която няма опит с организирането и провеждането на международни музикални фестивали. Разбира се, с благословията на Общинския съвет, след представяне единствено на избраната печеливша фирма - нещо, на което ние нямахме шанс да бъдем поканени.
Защо Общината предпочете да даде спонсорство не на наследниците на д-р Илиев, а на друга фирма? Защо? Дали е съвпадение, че управителката на избраната от Общината фирма е близка на заместник-кмета по икономическото развитие, образованието и духовната сфера на Община Банско?

Ние, наследниците на д-р Илиев, търсим справедливост и се надяваме, че тя ще възтържествува със започналите в страната ни промени.

Заявяваме, че фестивалът, който Общината ще организира заедно с избраната от него фирма това лято, не е продължение на фестивала на д-р Емил Илиев, т.е. негово 24 издание, а Общински джаз фестивал.

Надяваме се, че няма да бъде използвана предоставената от нас информация - презентация на фестивала, нито предложената от нас програма с български и чуждестранни изпълнители. Това би било злоупотреба, както с нашето доверие, оказано на ръководството на Община Банско, така и с нашия интелектуален труд.

В представите ни през този август в Банско трябваше да отдадем заслуженото на делото на д-р Емил Илиев и неговата успешна работа по фестивала. Но във фестивал, организиран без нас, ние, неговите наследници, забраняваме на Община Банско да използва името му в жалки спекулации, деклариращи почит и уважение. В израз на несъгласие с политиката на сегашното общинско ръководство ще върнем на Банско Почетния знак на града, връчен на д-р Илиев преди 14 години.

Татяна Илиева,
управител на"Международен джаз фестивал Банско - Емил Илиев" ООД

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини