От х:

Днес в x:

Бойко Рашков: Как ще работя с ръководители, които са вършели престъпления

Позорно явление в нашето съвремие е ръководители на служби от висок ранг, които по конституция и закон са призвани да осигуряват националната сигурност, да излязат в продължителен неплатен отпуск, когато се сменя правителство и трябва да се подготвят условия за избори, за да дадем увереност на гражданите, че няма да има изборни измами.

Тази оценка направи служебният министър на МВР и вицепремиер Бойко Рашков в интервю за БНР, като даде да се разбере, че ще направи предложения за още смени на отговорни ръководители на служби за ред и сигурност. Ръководители на служби, включително Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/, не са се отзовали на поканата на служебния премиер Стефан Янев да се явят на съвещанието в Министерския съвет миналата седмица. Не всички, уточни Рашков, отзовал се е шефът на Държавната агенция за технически оерации /ДАТО/, която осъществява технически прилагането на СРС, Цветан Китов, който е в платен отпуск.

Как ще мога да работя с ръководители на служби, които са извършвали престъпления, запита риторично Рашков.

"ДАНС извършваше престъпления във връзка с използването на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание - да работя с такива хора, които трябва да противодействат на престъпността, а извършват престъпления". Само че"тези факти са останали ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили в КПКОНПИ. А другият продължава тази политика", заяви Бойко Рашков. Информира, че провалили се служители на ДАНС са настанени на работа и в други структури на държавата и запита: "Защо бившият министър-председател иска във всички структури в държавата да има представители точно на тази служба? Каква е целта? По такъв начин се създава един репресивен апарат, който много лесно може да се използва от правителството на Борисов. И той е използван".

Във връзка с освобождаването на директора на дирекция "Инспекторат" Николай Гешев Бойко Рашков коментира, че не му е била дадена възможност да изясни този въпрос пред бТВ, и отправи нападки към водещите журналисти, без да познава сецифичната организация на работа, на което медията вече критично реагира.

Шефът на инспектората в МВР Николай Гешев преди години е бил дисциплинарно уволнен от предишния служебен министър на МВР Пламен Узунов, след като били установени тежки нарушения, включително натиск над проверяващи инспектори с цел предпоставен финал на проверките. Но след това бил възстановен и силно толериран от бившия министър Валентин Радев.

МВР е най-силният орган в правителството, така че, съвсем логично е да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат и са по искане на българските граждани, това винаги ще го повтарям, обобщи Рашков

Източник: БНР

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    Каримджа
    3 -1
    18:23, 18 май 2021
    Абе Бойко ти може да искаш да работиш, защото 15 години си бил безработен, а те досега са работели и искат да с почиват и да ти гледат сеира.
  • 2
    Нс
    НС
    2 -3
    18:50, 18 май 2021
    Изчегъртването на гърбавите е в ход.
  • 3
    Лу
    лудия Макс
    2 -1
    21:02, 18 май 2021
    Да каже толкова години как гечени и как сае прехранва извън полицейските структури?
Последни новини