От х:

Днес в x:

Фирмите, които прибраха големите пари от ББР

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв., съобщиха от Министерството на икономиката.

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, която до момента притежаваше 8 безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (0,00055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предоставя списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР, уточняват от ведомството.

Само преди ден министър Петков обяви, че кредити за над половин милиард лева са били насочени към 4 фирми, за които има сериозни съмнения, че са свързани с бизнеси на бившия ДПС депутат Делян Пеевски.

Списъкът, предоставен от министерството.

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

  • Слънчев ден АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
  • Благоевград- БТ АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
  • Роудуей кънстракшън АД (свързана с Румен Гайтански-Вълка)
  •  

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

  • Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
  • Интернешънъл инвестмънтс ЕАД - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Преди 2 г. придобива петзвездния хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халкидики, като по информация на "Капитал" експозицията на ББР е около 120 млн. лв.)

Кредити с размер над 60 млн. лв.

  • Параходство БМФ АД (собственост на братя Домусчиеви)
  • Транспект АД (компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес" с финансиране от ББР).
  • Инса Ойл ЕООД (собственост на вносителя и търговеца на горива Георги Самуилов, който внася през пристанището на Кирил Домусчиев в Бургас. От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Самуилов отрича да се познават. )
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ар
    АРСЕН ЛЮПЕН
    4 -3
    18:05, 17 май 2021
    Има ли изненадани??? Съдружниците на Боко : Пълничкия , Гелосаната м---я и вълка.
  • 2
    Ге
    ГЕРБДПС срещу България !
    4 -2
    20:27, 17 май 2021
    Вижте как 8 Герберастки фирми
    получиха 1 милиард от Нашият джоб!
    4 от тях на ДПС-Пеевски !

    Кредити с размер над 140 млн. лв.:
    Слънчев ден АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
    Благоевград- БТ АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
    Роудуей кънстракшън АД (свързана с Румен Гайтански-Вълка)
    Кредити с размер над 115 млн. лв.:
    Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
    Интернешънъл инвестмънтс ЕАД - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Преди 2 г. придобива петзвездния хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халкидики, като по информация на "Капитал" експозицията на ББР е около 120 млн. лв.)


    Кредити с размер над 60 млн. лв.
    Параходство БМФ АД (собственост на братя Домусчиеви)
    Транспект АД (компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес" с финансиране от ББР).
    Инса Ойл ЕООД (собственост на вносителя и търговеца на горива Георги Самуилов, който внася през пристанището на Кирил Домусчиев в Бургас. От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски
  • 3
    Sk
    SkyNet
    0 0
    09:12, 18 май 2021
    От кога думата "кредит" е станала мръсна дума в българския език? Парите трябва да се връщат с лихви а не под масата както е написана тази статия.
    Сега банката става притежание на кръга Капитал на Иво Прокопиев и Черепа.

Още новини

Последни новини