Представете си как плавате на корабче с любимото си питие в ръка, а в чашата се отразява залязващото слънце, докато край вас се редуват гледки към селца и гори, лозя и планини.

Има хора, които изпитват неустоимо привличане към водата - гледката към реки, морета, езера и заливи като от картичка може да ги направи истински щастливи.

Ако и вие сте от тези ценители, попътувайте с нас из някои от най-красивите места на планетата, където можете да плавате с лодка, корабче или каяк.

Засега виртуално, а когато ситуацията позволи - и съвсем реално.

В дивата джунгла по река Амазонка

По-голямата част от Амазонка тече през Бразилия и Перу, като преживяването по реката в двете страни е напълно различно.

В Бразилия плаването с туристически корабчета е свръхпопулярно, понякога дори твърде пренаселено и шумно, а Перу е магнит за търсачите на алтернативни приключения. Плоскодънни лодки потеглят по реката от перуанския град Икитос и срещат пътниците с дивата джунгла и розовите делфини на Амазонка.

Среща с един застинал свят по река Меконг

Плаването по Меконг е магическо преживяване, което ще ви срещне с един свят, който е застинал преди няколко десетилетия. Наколни селища, плаващи пазари, оризови полета и пагоди, протягащи покриви към небето - никой фотоапарат не може да улови гледките така, както вие ще ги запомните. Най-популярни са няколкодневните круизи по Меконг в Лаос, Камбоджа или Виетнам.

С яхта през Коринтския канал

Местен гръцки владетел мечтаел за Коринтския канал още седем века преди новата ера, но реализирането му се случило чак през 1893 г., благодарение на двама унгарски архитекти, участвали в построяването на Панамския канал.

Каналът е дълъг 6 км, а в най-тясната си част е широк едва 20-ина метра, като от двете му страни се издигат стръмни скали (високи до 75 м). Заради тесния проход по него се движат предимно туристически корабчета и яхти.

 

Из американската история по река Мисисипи

 

За американците Мисисипи е емблематична река, която се свързва с куп исторически събития - от Гражданската война до зараждането на рокендрола. И днес по нея се движат кораби, които ще ви преведат през модерни градове като Ню Орлиънс и Мемфис и западнали градчета, изживели славното си минало в епохата на робството и плантациите.

 

Сред мангровите гори на Тайланд

Славата на Тайланд стъпва предимно върху парти островите, нощния живот на Банкок и (не)легалните удоволствия, но природата на азиатската страна заслужава да ѝ отделите поне няколко трезви дни.

Край бреговете на прочутия курортен град Краби има мангрови гори, край които можете да плавате с каяк. Тук ще се срещнете с местните дружелюбни маймуни, с прекрасни морски звезди и с тишината на залива по залез.

 

С корабче от градския транспорт на Венеция

 
Посещението на Венеция не е пълно, ако не сте се возили на вапорето. С тази дума се наричат корабчетата, които се движат по каналите като градски транспорт или водно такси. Ако изберете градския транспорт, това ще е най-евтиното ви пътуване в Града на любовта - водното такси и гондолите излизат доста повече, но също си заслужават, ако искате да разгледате по собствен маршрут подредените като кибритени кутийки цветни сгради покрай каналите.

 

На приказен круиз по река Рейн

Поречието на река Рейн има предимство, което трудно може да се надмине - безкрайно разнообразие. От приказни замъци до закътани в долините селца и от хълмове с лозя до легендарни бойни полета. Може би най-фотогеничната отсечка са онези около 70 км, които преминават през Долината на Среден Рейн (представете си цветни селца и кацнали по върховете на възвишенията замъци).

 

По поречието на река Нил

 

Нил е една от най-легендарните реки в света, за която дори и децата в детската градина са чували. Някои от круизните маршрути по реката тръгват от Кайро, а други - от Луксор, но повечето стигат до Асуан.

Маршрутът позволява да разгледате някои от най-големите чудеса на Древен Египет, а круизните кораби по Нил държат високо ниво на обслужване, храна и хигиена.