От х:

Днес в x:

Задава ли се политическа криза - коментар на Андрей Райчев и Румяна Коларова

Защо "Има такъв народ" избра този ход, кой ще вземе третият мандат, задават ли се предсрочни избори - в студиото на "Денят започва" коментар на политическата обстановка у нас направиха социологът Андрей Райчев и политологът проф. Румяна Коларова.

Андрей Райчев заяви, че България влиза в дълъг период на фрагментиран електорат. По думите му в този парламент членовете на партиите са влезли в непоносими отношения един с друг и те трябва веднага да прекратят това.

Според Румяна Коларова ясно се върви към предсрочни избори. Максимум 10 дни трябва да даде президентът, ясно е, че ще се опита да забави ситуациата, но това няма да е в негова полза, смята тя.

Коларова коментира предложената за премиер от Слави Трифонов Антоанета Стефанова като "знаменитост, която да прикрие срама".

"За мен оттук нататък сме свидетели на една дейност, която ще извършват почти всички партии, избрани в този парламент, да компенсират, да контролират, да ограничават щетите. Ако за БСП и ГЕРБ, това са щетите, които бяха регистрирани на изборите, за трите протестни партии това са щетите, които те натрупаха за този малък период от време, в което престояха в парламента", коментира политологът.

По думите ѝ има една единствена партия, която ще излезе без щети - това е ДПС. Особено ако увеличат броя на секциите, които са извън ЕС, те със сигурност ще отбележат още прираст на подкрепата за себе си. Оттук нататък развитието на събитията е в рамките на PR терминологията - смята Коларова.

Андрей Райчев заяви, че ГЕРБ и БСП по един начин виждат бъдещите избори, а Слави Трифонов - по друг.

"За ГЕРБ и БСП е важно да запазят, ако може малко да нараснат, би било голям успех, докато Трифонов вижда нещата по друг начин - при едни свободни избори, организирани по правила и така нататък, и с цялата му слава на втори, нещо, което никой не вярваше, той се надява да нарасне. Той едва ли мисли за щети и за пазене на резултата, обратното - иска втори мач, на който ако на първия е завършил 1:1, сега да бие с 3:1", допълни Райчев.

Той коментира, че Слави Трифонов е направил два хода две в едно - първият ход е разумен, а не хазартен - отказ от участие във властта. Антоанета Стефанова е символична част - той не я предлага за премиер, а я предлага за "като че ли премиер", тя символизира степента на радикалност на промяната, която той си представя - каза още социологът.

Стана ясно, че форматът Анти ГЕРБ не е управленски формат. Ако тези хора искат да управляват, по друг начин трябва да се позиционират - категорична беше проф. Коларова.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мн
    мнението и на двамата
    5 -8
    12:04, 27 апр 2021
    е поръчково и платено. днес плаща тулупа него хвалят .утре идват марсианци с парите и ще хвалят колко са добри зелените марсианци. и двамата хвалеха сергей навремето. Мурви с една дума. Едната Мурва е уж мъжка.
  • 2
    3,
    3,14
    4 -3
    15:28, 27 апр 2021
    Само когато му са вързани ръцете,Райчев говори истината!За съжаление,те са винаги отвързани!Не си заслужава и да го слушаш!
  • 3
    Ба
    Бай Шиле
    3 -3
    18:03, 27 апр 2021
    На дядо Велизарчо Енчев пак не му излезе късмета в парламент еднодневка. За следващите избори я камилата я камиларя а Курнела язди кон .
Последни новини