От х:

Днес в x:

Община Димитровград стартира процедура за избор на представител в Съвета на децата

Община Димитровград обявява процедура за избор на местно ниво на представител на гласа на младите хора в Съвета на децата, консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и от 2003 година работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Той включва представители на младите хора от всяка административна област и деца от уязвимите групи и им дава възможност да обменят знания, умения и ценности, и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Съветът на децата разработи и процедура за избор на своите членове, която е утвърдена от председателя на ДАЗД октомври 2018 година Прилагането  и е разделено на 3 нива :  общинско, регионално и национално. 

Съставът на Съвета на децата се формира от по един представител на всички 28 административни области, 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България. За членове на Съвета на децата могат да кандидатстват на деца/младежи на възраст до 18 години, в следните четири категории:

а) членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл.171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;

г) индивидуални кандидатури.

Членовете на Съвета на децата следва да отговарят на следните критерии:

Активност;

Креативност;

Толерантност;

Ангажираност към обща кауза;

Умение за водене на преговори и участие в групови дискусии;

Ориентираност към резултати;

Организаторски умения;

Доказани умения да работи, мотивира и обединява децата от областта;

Умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта;

Възможност за пътуване без придружител (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа).

Всяко дете попълва формуляр за кандидатстване, в който отбелязва по кое направление кандидатства и може да отбележи дали се самоопределя  като дете от уязвима група. Представя се и кратко мотивационно писмо, като и протокол или друг документ доказващ номинацията, ако  кандидатурата е по направления а), б) или в). Необходимо условие при кандидатстване е детето да има настоящ адрес на територията на Община Димитровград.

Документи за кандидатстване за представител в Съвета на децата могат да се представят до 24 май 2021г.:

-         на хартия в общинска администрация, Център  за информация и услуги на граждани, гише № 1 „Деловодство”;

-         на e-mail - obshtina@dimitrovgrad.bg

Цялата информация за кандидатстване по утвърдената Процедура, както и формулярите за кандидатстване за избор на членове на Съвета на децата са публикувани на сайта на Община Димитровград.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини