От х:

Днес в x:

ДПС и консерватизмът на избирателите в Кърджалийско

ДПС за пореден път излъчи най-много депутати от – кърджалийски многомандатен избирателен район-3. Партията имаше гласове за четвърти мандат, но метода Хейр-Ниймаер за преразпределението на бюлетините й го отне. Това бе посрещнато с недоволство от актива, който искаше да докаже,че Кърджалийско отново е Бастиона на Доган. Този актив за пореден път направи агитация от врата на врата, въпреки пандемията и заразата която споходи много от агитаторите. Можеда се каже,че коронавирусът не бе преграда пред усилията в името на партията. Резултатат бе показателен.ДПС взе 63,05 от гласовете. Спрямо изборите от 2017 г. тя отбеляза ръст от 18 на сто. При това без изборен туризъм.

  Безспорно е, че ДПС очакваше мощно рамо от изселниците в Турция. Кметовете на общини обиколиха районите с нашенци в южната ни съседка да търсят подкрепа. Въпросът който стоеше на дневен ред бе логистика при вота в Турция и организиране на изборен туризъм. Временният лидер на Балгьоч Бурса Вели Йозтюрк два дни преди вота обеща 4000 избиратели да тръгнат от Бурса и да гласуват по родните си места. Това обаче не стана. Надеждите,че демонстрираната от Ердоган подкрепа по време на националната конференция ще се реализира по време на изборите също не се оправда. Вместо това показно се снимаха опашки пред изборните секции в Турция и в публичното пространство се  разнесоха призиви за увеличаване на броя на секциите в Република Турция.

  Въпреки липсата на очакваната подкрепа от Турция ДПС успя да възстанови позициите си, достигайки резултат близък до този от 2014 г., когато той бе 70%. Това се дължи определено на консерватизма на гласоподавателите в Кърджалийско.Те предпочетоха да не отидат пред урните, но не и да дадат гласа си за друга политическа формации.

Това стана въпреки опитите за политическо инженерство по включването на представители на турския етнос в листите на системните и извънсистемни партии. Масата от избирателите в областта останаха на страна от протестната вълна в страната и затова новите партии,извънсистемните партии не получиха желаната подкрепа.Нещо повече системните партии като ГЕРБ и БСП затвърдиха позициите си.ГЕРБ получи 15,30 % от гласовете при16,3 % през 2017 г.К оалиция БСП за България от своя страна взе 8,13% при 9,70 %.И двете формации направиха традиционно силни кампании.

 И когато се очакваше пълно доминиране на партиите на статуквото, породено от консерватизма на избирателите в областта дойде изненадата. Мандат взе”Изправи се.Мутри вън”,която бе  последна по резултат в 9 МИР с 1,10%.

Най-ощетени се почувстваха в ДПС. Затова и в партията очакват предсрочни избори за да вземат реванш.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини