От х:

Днес в x:

Карантина на чилийски кораб блокира българските полярници на Антарктида

Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът "Агилес" не можа да отплава днес от пристанището на Пунта Аренас за Антарктида поради заболели от Ковид-19 членове на екипажа, съобщиха от Българския антарктически институт.

Шестимата полярници от 29-ата българска антарктическа експедиция, които вече повече от месец работят на базата "Св. Кл. Охридски" по изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания, е трябвало след няколко дни с "Агилес" да поемат дългия път към Родината. Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба ще принуди полярниците ни да останат още половин месец на базата в настъпващата нощ на антарктическата зима, при ограничени хранителни продукти и гориво, се посочва в съобщението. При належаща нужда най-необходими за преживяване продоволствия ще могат да се вземат след преход с моторни шейни по ледника или с лодка "Зодиак" по море от съседната испанска база "Крал Хуан Карлос I", която е зазимена и напусната от испанските полярници в края на февруари.

Българският антарктически институт е в непрекъсната връзка с Чилийския антарктически институт в Пунта Аренас, търсейки възможности за по-ранно транспортиране на полярниците ни. В момента в района на Антарктическия полуостров се намира чилийския кораб "Лаутаро", който обаче е претоварен от качените на борда хора и материали от вече зазимени бази, и едва ли ще има възможност да вземе българите.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини